home

OKOLJE MARIBOR

VSAKOLETNI POKLON DREVESOM


petek, 24. 04. 2020 | Okolje

V prihodnjih dneh ponekod po svetu obeležujejo dan dreves. Kakšna znamenita drevesa pa imamo v Mariboru?

Foto: Živa Bobič Červek

Drevesa so najstarejša živa bitja na Zemlji. Opravljajo mnogo pomembnih vlog – prečiščujejo zrak in vode, nudijo hrano in zatočišče živalim, so pomembna surovina in še dolgo bi lahko naštevali.

Drevesom posvečen poseben dan ali celo teden

Dan dreves se po svetu ne obeležuje sočasno - tako je na primer v večini ameriških držav to zadnji petek aprila, v Nemčiji 25. april, v Veliki Britaniji zadnji teden novembra, v Avstraliji 2. avgusta. Ker se na ta dan oz. teden organizirajo akcije sajenja dreves, je "praznik" časovno najbolj odvisen od lokalnega podnebja.

Pri nas sta sicer bolj uveljavljena sorodna dan gozdov (21.3.) in teden gozdov (konec maja). Več informacij je na spletni strani Zavoda za gozdove: tukaj

Tradicija izvira iz ZDA

Gospod Sterling Morton iz Nebraske v ZDA je leta 1872 prvi začel z akcijo spodbujanja sajenja in skrbi za drevesa. Velja za ustanovitelja dneva dreves (angleško arbor day). Mnogo ameriških držav je do danes ohranilo to tradicijo. Več o tem si lahko preberete na povezavi: https://www.arborday.org/celebrate/?Trackingid=404

Kaj lahko storimo sami?

Letošnji program dneva dreves bo sicer zaradi pandemije prilagojen, saj po svetu ne bo organiziranih skupinskih zasajevanj. Kljub temu pa ljudi spodbujamo, da posadijo drevo na domačem vrtu.

Vsi imamo možnost se naučiti kaj novega o kateri izmed drevesnih vrst ali pa si ogledati katerega od zavarovanih dreves. Samo na območju Mestne občine Maribor jih je več kot štirideset. Njihove lokacije si lahko ogledate v Naravovarstvenem atlasu (https://www.naravovarstveni-atlas.si/web/ - izberite sloj Zavarovana območja – točke) in seveda v živo.

V mariborskem Mestnem parku smo z informativnimi tablicami označili 54 drevesnih vrst, ki jih lahko v parku poiščete tudi s pomočjo zgibanke. V njej boste našli tudi dosti zanimivih informacij o posamezni vrsti. Zloženka

Zelo aktualna je problematika invazivnih tujerodnih drevesnih vrst, ki se k nam širijo s tranzitnim transportom, z vrtov v gozdove, po rekah in podobno. Ker so te vrste na splošno bolje prilagojene na  podnebne spremembe, se bomo v prihodnje morali tej temi vse bolj posvečati. Sodelujemo v evropskem projektu ALPTREES, o katerem lahko več preberete na spodnjih povezavah:

www.alpine-space.eu/projects/alptrees

https://www.facebook.com/alptrees

https://www.instagram.com/alptrees_project/

https://twitter.com/alptrees_AS

Več o znamenitih drevesih:

Hrast pri Sodnem stolpu

Platana pri Radvanjskem dvorcu

Hrast na Belokranjski

Knezarjeva lipa - Malečnik

Vodolska smreka - Malečnik

Topol - Malečnik