home

OKOLJE MARIBOR

Evropski teden mobilnosti 2022


petek, 16. 09. 2022 | Okolje

Pričel se je letošnji ETM, ki poteka pod sloganom "Trajnostno povezani". Tudi letos smo v Mariboru pripravili pester program dogodkov in aktivnosti.

Evropski teden mobilnosti  se odvija pod okriljem Evropske komisije že od leta 2002 in Maribor pri njegovi izvedbi sodeluje od samega začetka. Dogodki v sklopu ETM potekajo med 16. in 22. septembrom.

Z organizacijo dogodkov želimo ozaveščati o drugačnih načinih mobilnosti oziroma o trajnostnih potovalnih navadah.
Program dogodkov
Predstavitveni video

Kaj pomeni sporočilo »Trajnostno povezani«?

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa, javnega prevoza itd. Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

 

Vsak dan se na naših cestah kuhajo podnebne spremembe,

prihaja do prometnih nesreč, se prižigajo rdeče luči zaradi naraščajočih številk obolelih in vrstijo neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motoriziran promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja.

 

In kaj lahko storimo posamezniki?

Ker je prav, da smo dober zgled in da tudi sami delamo to, kar govorimo, je ETM odlična priložnost, da poskusimo spremeniti svoje potovalne navade. Zato vas vabimo, da se med 16. in 22. septembrom v službo in po drugih opravkih odpravite na bolj trajnosten način – z javnim potniškim prometom, peš, s kolesom, s skirojem, …