home

OKOLJE MARIBOR

Na območju Pekrske gorce bo Slovenska družba za državne gozdove od 11. 4. do predvidoma 14. 4. 2023 izvajala sečnjo oslabelih dreves


torek, 11. 04. 2023 | Okolje

Tovrstna nega mestnega gozda je nujna, obiskovalce prosimo za previdnost in upoštevanje varnostnih navodil

Pekrska gorca sodi med gozd s posebnim namenom po Odloku o gozdovih s posebnim namenom v Mestni občini Maribor. Območje je v celoti zavarovano tudi po Odloku o razglasitvi naravnih znamenitosti na območju občine Maribor, kot geološki naravni spomenik (NS 22), je Naravna vrednota lokalnega pomena po Pravilniku o določitvi in varstvu naravnih vrednot. Območje Slovenske kalvarije ter pripadajoči sakralni spomeniki: Podružna cerkev Marije sedem žalosti in Križev pot na Pekrsko gorco  (SS 261)  je zavarovano še po Odloku o razglasitvi nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Maribor.

Območje Pekrske gorce predstavljajo gozdne posesti v lasti države, z njimi upravlja družba Slovenski državni gozdovi, d.o.o. (SiDG). Pomembno je, da vsi lastniki gozdov ravnajo odgovorno in trajnostno, redno izvajajo nego gozda, hkrati pa s tem poskrbijo tudi za varnost obiskovalcev gozda. Glede na izjemno poudarjene socialno-ekološke funkcije tega mestnega gozda in ker gre za zelo priljubljeno sprehajalno-rekreacijsko točko smo zelo veseli, da bo družba SiDG izvedla to pomlad nujno sečnjo oslabelih dreves.

Ob izvajanju del naprošamo vse občane, da z razumevanjem in strpnostjo upoštevajo vsa navodila izvajalca del na terenu. Delovišče bo ustrezno zavarovano in označeno, vsako približevanje oziroma vstopanje v območje delovišča je strogo prepovedano. Več informacij je na voljo v sporočilu za javnost SiDG (tukaj).

Dodatne informacije o mestnih gozdovih v MOM in mnogih aktivnostih v zvezi s tem so na voljo na spletni strani.