home

OKOLJE MARIBOR

Interpretacijski sprehodi v okviru Evropskega tedna mobilnosti


četrtek, 30. 09. 2021 | Okolje

Ali poznate učne poti Maribora?

Udeleženci sprehoda so uživali na svežem zraku.

Učenci med mogočnimi drevesi.

V okviru projekta ETM je Skupna občinska uprava Maribor, Skupna služba varstva okolja skupaj s Podravskim gozdarskim društvom, Zavodom za gozdove, Zavodom za varstvo narave in Društvom študentov naravoslovja koordinirala 5 interpretacijskih sprehodov za različne starostne skupine po učnih poteh Mariborskega otoka in Kalvarije.

Gibanje v naravi okrepi odnos do narave ob enem pa poskrbimo za rekreacijo in sproščanje. S tem pa za zdrav življenjski slog in ohranjanje aktivne mobilnosti, kar je sploh za starejše ključnega pomena.

Enega izmed sprehodov je opisala tudi študentka biologije Tina Krajnc:

Na znamenitem Mariborskem otoku smo izvedli interpretacijski sprehodi v treh skupinah. Prva skupina udeležencev so bili starejši občani iz doma pod Gorco, naslednji dve skupini pa so sestavljali različni letniki Biotehniške srednje šole.

Ko stopimo na Mariborski otok nas pozdravita dva mogočna hrasta, pri katerih smo ustavili. Ob tem je pogovor tekel o sami uporabi hrastov, tako lesa kot plodov, ponovili smo tudi znamenito Župančičevo ugank »Nima fantič kapice, kapica ima fantička, prihrumele sapice, niso vzele kapice, vzele so fantička. Kdo je to? Želod«. Pot se je nato nadaljevala po celotnem otoku, kjer smo se ustavili pri ostalih znamenitih drevesih, se naučili nekaj novih dejstev o njih ter slišali tudi številne zanimivosti, kot je na primer od kje izvira izraz lipov bog. Skozi sprehod smo izvedeli tudi ogromno o samem nastanku Mariborskega otoka, njegovi zgodovini in sedanjosti.

V prvi skupini je vladalo tudi veliko nostalgije, saj so nekateri udeleženci tukaj preživeli številne lepe trenutke, predvsem v mladih letih, tako da je sprehod obudil mnogo spominov. Seveda pa predajanje znanja ni potekalo samo iz strani voditeljice, sodelovali so tudi udeleženci in delili svoje znanje. Na koncu eno urnega sprehoda je sledila malica – lokalno sadje ter razdelitev trajnostnih daril, izobraževalnih brošur in knjižic, ki zadevajo Mariborski otok.