home

OKOLJE MARIBOR

NAPAČNO ODVRŽENO ODPADNO JEDILNO OLJE PREDSTAVLJA VELIKO ONESNAŽENJE


sreda, 10. 02. 2021 | Okolje

Zakaj je pomembno ločeno zbirati odpadno jedilno olje?

Prihaja pustni čas in v naših domovih pogosto zadiši po krofih. Cvrtje je še vedno eden izmed načinov priprave le teh, za njimi pa ostane odpadno jedilno olje. Kam z njim? Vsaka kapljica olja, ki jo odvržemo v lijak ali školjko, lahko povzroči ne samo zamašitev cevi in s tem dodatne stroške, ampak tudi veliko onesnaženje površinskih voda in podtalnice. Olja ne zlivamo v stranišče, odtok, na kompost ali v zabojnik za bio odpadke.

Odpadno jedilno olje, ki je nepravilno odstranjeno lahko zamaši odtočne cevi, v kanalizaciji povzroča mastne obloge na kanalih, zmanjšuje pretočnost kanalov, maščoba se oprijema hidromehanske opreme na čistilni napravi in povzroča rast nitastih bakterij, ki motijo proces čiščenja. Čiščenje kanalizacijskih cevi, ki so globoko zakopane pod zemlje pa ni enostavno. V greznicah ali malih komunalnih čistilnih napravah onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice ali male komunalne čistilne naprave. Odlaganje na kompost onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov, pronicanje v podzemlje in onesnaženje podtalnice.

Odpadno olje zlijemo v posodi ter ga shranimo do akcije zbiranja nevarnih odpadkov ali pa ga odpeljemo v zbirni center za odpadke. Več informacij o Snaginih zbirnih centrih: https://www.facebook.com/SnagaMaribor/photos/a.153060031420156/3689860141073443/

Če odpadno jedilno olje predelamo iz enega litra olja nastane kar 90 % biodizla, katerega ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji.

Precej bolj zabavno, pa tudi okolju prijazno je, če iz odpadnega olja naredimo sveče. Izdelava sveč je enostavna in hitra, hkrati pa naredimo nekaj dobrega tako za okolje kot zase, saj svečke polepšajo naš dom, lahko pa jih podarimo tudi v dar. Za izdelavo sveč poleg odpadnega olja potrebujemo še parafinski vosek in stenj, ki ju lahko kupimo v trgovinah za ustvarjanje. Več o pripravi sveč: http://www.retrospektiva-blog.com/2018/02/diy-projekt-svece-iz-odpadnega-olja.html