home

OKOLJE MARIBOR

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave


ponedeljek, 04. 01. 2021 | Okolje

Pomen sadja in zelenjave za zdravje ter razvoj ljudi

Foto: FAO

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave. 

S tem želijo poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano. Hkrati želijo spodbuditi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in bolj učinkovitega prehranskega sistema.

Po priporočilih FAO in WHO (Svetovne organizacije za zdravje) predstavljajo sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane, zato priporočilo da naj bi odrasla oseba pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, kot tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil.

Če ste med prazniki pozabili na uživanje sadja in zelenjave vas naj opomnimo, da so priporočila za uživanje zelenjave višja - vsaj 250 g zelenjave, krompir je izključen, in 150 g sadja. Priporoča se uživanje sezonskega sadja in zelenjave iz lokalnega okolja, ki je optimalno dozorelo, ima krajšo transportno pot in čas skladiščenja in posledično ugodnejšo biološko vrednost.

 

Ali ste vedeli:

·         da je prebivalec Slovenije v letu 2019 porabil 117 kg zelenjave in 75 kg svežega sadja ter 67 kg krompirja (vir: SURS)

·         da imamo v Sloveniji 32 avtohtonih ter 17 tradicionalnih sort sadja in zelenjave ter 4 domače sorte krompirja

·         da v Sloveniji od sadja pridelamo največ jabolk in da lahko vsak prebivalec Slovenije zaužije 1 slovensko jabolko na dan,

·         da se za proizvodnjo 1 jabolka porabi 70 l vode, za 1 paradižnik 13 l in 1 krompir 25 l (vir: Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo – FAO).