home

OKOLJE MARIBOR

Uporaba pralnih tekstilnih mask


torek, 27. 10. 2020 | Okolje

Ob obvezni uporabi zaščite pred virusom se povečuje količina teh odpadkov

Vir: Splet - Naj naše maske ne končajo v okolju!

Naše zdravje je na prvem mestu vendar ne smemo pozabiti na okolje. Zaščitne obrazne maske imajo življenjsko dobo 450 let, zato so ekološka bomba. Prav tako jih je nemogoče reciklirati, saj je večina sestavljena iz več vrst plastike, ki je ni mogoče ponovno uporabiti. Gre za še eno vrsto odpadkov, ki bo imela trajne okoljske posledice za naš planet. Potem pa so tukaj še rokavice, plastične pregrade, plastenke od razkužil, plastični pribor itd. Ne le, da so ti odpadki potencialna okoljska težava, ampak neprimerno shranjene uporabljene maske in rokavice tudi povečujejo tveganje za okužbo. Uporabljene maske za enkratno uporabo je potrebno odložiti v vrečko, ki se zaveže ali zalepi in nato odvrže v črne zabojnike, namenjene mešanim komunalnim odpadkom. Na ministrstvu za okolje ob tem priporočajo, da vrečko od znotraj in od zunaj poškropimo s 70-odstotnim etanolom.
Alternativa zaščitnim maskam za enkratno uporabo so pralne maske. Za večino ljudi, ki morajo nositi maske v zaprtih javnih prostorih ali na javnem prevozu, so popolnoma dovolj pralne maske iz blaga za večkratno uporabo. Maske je potrebno oprati v pralnem stroju na najmanj 60°C ali 95°C. Suho masko je potrebno prelikati z likalnikom.
Vsak posameznik mora prispevati svoj delež k urejenemu, čistemu ter prijetnemu bivalnemu in naravnemu okolju. Z odlaganjem smeti na neprimernih mestih, škodimo naravi, prebivalcem ter obremenjujemo zaposlene v javnih podjetjih, ki skrbijo za urejenost okolja.

Navodila za izdelavo zaščitne maske za večkratno uporabo in vzdrževanje najdete tukaj.