home

OKOLJE MARIBOR

Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 29. september za mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani


torek, 29. 09. 2020 | Okolje

Cilj je do leta 2030 prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca

V okviru Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 so Združeni narodi opredelili pomemben cilj: do leta 2030 prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšati izgube hrane vzdolž celotne dobavne verige. Temu cilju smo se zavezale tudi države Evropske unije.

Danes so za skupen interes, podporo in sodelovanje za zmanjševanje izgub in odpadne hrane podpisali izjavo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Obrtna zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Prav tako je z današnjim dnem v javno razpravo dana strategija za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Strategiji bo sledil akcijski načrt, ki bo operacionaliziral strategijo in določili nosilce posameznih akcij.

Slovenija je leta 2018 proizvedla kar 68kg odpadne hrane na enega prebivalca, kar skupaj znaša 140 000 ton odpadne hrane.

Dejstvo je, da z zavrženo hrano zavržemo denar, delo, vodo, čas in energijo, potrebno za proizvodnjo hrane.

Zmanjšanje količin odpadne hrane je izziv za vsakega posameznika - potrošnike, organizacije, gospodarske subjekte in znanstvenike.

 

Več: 

https://www.gov.si/novice/2020-09-28-prvi-mednarodni-dan-ozavescanja-o-izgubah-hrane-in-odpadni-hrani-stran-pa-ne-bomo-metal/