home

OKOLJE MARIBOR

Komarji - naša nadloga


torek, 14. 07. 2020 | Okolje

Kako lahko sami vplivamo na razmnoževanje komarjev

Oblikovala: Tea Drevenšek

Ob pojavu višjih temperatur postanejo aktivni komarji, ki jih je letos zaradi mile zime še posebej veliko. Prisotnost komarjev lahko omejimo tudi sami, tako, da okolico hiše uredimo na način, da je čim manj vabljiva za komarje in njihovo razmnoževanje.

Na svetu poznamo več kot 3500 vrst komarjev. V Sloveniji sta najpogostejši vrsti navadni komar, ki je aktiven v mraku in tigrasti komar, ki je v Evropi bil prvič opažen 1997 in je aktiven podnevi. Slednji predstavlja še posebne težave, saj je za njegov razvoj dovolj le en deci stoječe vode, v katerem se lahko razvije več sto komarčkov. Pojavlja se predvsem v mestih in krajih kjer nima plenilcev, kot so kačji pastirji, netopirji, ptiči, žabe…

Najboljša preventiva je odstranitev stoječe vode iz svojega okolja in s tem zmanjšanje možnosti za razmnoževanje komarjev, saj vsi komarji za razvoj potrebujejo stoječo vodo. Pri tigrastih komarjih razvoj od jajčeca do odraslega komarja poleti traja 6 do 8 dni. Samica komarja lahko v življenju odloži od 150 do 250 jajčec, ki so velika 0,5 milimetra. Za razvoj jajčec samica potrebuje obrok krvi, ki ji zagotovi zadostno količino beljakovin. Iz jajčec se izležejo podolgovate ličinke, ki se prehranjujejo z organskim drobirjem in mikroorganizmi v vodi. Po treh levitvah se zabubijo. Iz bube se na vodni površini izležejo odrasli komarji.

Za preprečevanje razmnoževanja komarjev v svoji okolici bodimo pozorni na območja s stoječo vodo in redno izpraznimo ali zaprimo posode za zalivanje in izpraznimo podstavke za rože. Iz svojega zunanjega okolja odstranimo predmete, v katerih se voda zadržuje, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače, …. Pravilno odlagajmo odpadke (tako, da se v njih ne nabira voda), redno vzdržujmo bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajmo zelene površine.