home

OKOLJE MARIBOR

PRVOMAJSKA KRESOVANJA


četrtek, 23. 04. 2020 | Okolje

Zakaj se odpovedati kresovanju?

slika: internet

Letošnji koronavirus je dodobra zaznamoval naše družinsko in poklicno življenje, način socialnih stikov in nasploh na privajanje na življenje pod geslom »OSTANIMO DOMA«. Lepo vreme in pomladanski čas pa nas vseeno vlečejo od doma in v okviru »rahljanja« ukrepov za omejevanje širjenja virusa smo se nekaterih aktivnosti v naravi že lahko lotili.

Nenazadnje se bližajo tudi prvomajski prazniki, ki pa so doslej vedno bili povezani tudi s kresovanji. V tem času je zato potrebno poudariti, da epidemije še ni konec in da množična druženja v izogib širjenja virusa še vedno niso dovoljena. Prav tako je v tem času velika požarna ogroženost, saj letos snežne odeje sploh ni bilo, prisotno pa je bilo tudi dolgo pomladno obdobje brez dežja. Ne glede na manjše padavine, ki smo jih bili v preteklih dneh vseeno deželni, je pri tem potrebno upoštevati še večkrat prisoten močan veter. Prav tako je potrebno izpostaviti zdravstveni vidik kurjenja kresov v smislu učinkov na zdravje, saj smo ob tem izpostavljeni različnim koncentracijam onesnaževal v zraku, delcem PM10, katerih koncentracija je v neposredni bližini kresa zelo visoka. Kurilni material, ki je predvsem vprašljiv pri manjših, zasebnih kresovih, sprošča v zrak velike količine težkih kovin, policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH), elementarnega in organskega ogljika in drugih onesnaževal, ki škodljivo vplivajo na naše zdravje. Če temu dodamo še snovi, ki praviloma ne spadajo na kres (npr. barvan les, gume, pohištvo, plastika, embalaža,…) smo izpostavljeni še dodatnim elementom in spojinam, ki nastajajo pri gorenju teh snovi.

Iz vsega naštetega želimo poudariti, da je razlogov za to, da se letos ne kresuje, več kot dovolj.

ZATO APELIRAMO NA OBČANE, DA SE LETOS KRESOVANJEM ODPOVEDO. S TEM ZMANJŠAJO OSEBNE STIKE IN MOŽNOST ŠIRJENJA OKUŽB Z VIRUSOM, PRISPEVAJO K MANJŠEMU ONESNAŽEVANJU ZRAKA, PREPREČIJO MOREBITEN POŽAR V NARAVNEM OKOLJU IN HKRATI NE OBREMENJUJEJO GASILSKIH SLUŽB.