home

OKOLJE MARIBOR

Hrastu pri Sodnem stolpu uredili krošnjo in rastišče


sreda, 06. 11. 2019 | Okolje

V letošnjem letu smo naročili ureditev krošnje in talnih razmer pod hrastom z namenom ohranjanje tega starega in mogočnega drevesa.

Foto: MOGA

Hrast dob (Quercus robur) je najstarejše drevo, ki raste znotraj nekdanjega mestnega obzidja. Ima tudi največji obseg debla od vseh dreves v starem mestnem jedru - meri približno 481 cm. Visok je več kot 25 m. Določen je za drevesno naravno vrednoto lokalnega pomena. Njegova starost ni natančno ugotovljena, pač pa stare fotografije potrjujejo, da je bilo drevo že leta 1937 v svoji odrasli dobi. Tega leta je namreč v Sodnem stolpu izbruhnil požar.

Hrast ima s svojo izjemno lokacijo ob Sodnem stolpu in kompleksu Minoritskega samostana tudi krajinsko oblikovni pomen. Vsekakor je pomemben del vedute starega dela Maribora.

Hrast na dvorišču Lutkovnega gledališča Maribor ima zelo težke rastne razmere. Gradbena dela v neposredni okolici so predstavljala za drevo kritični čas. Z rednimi vzdrževalnimi ukrepi je do sedaj uspelo ohranjati vitalnost drevesa. Letos pomladi smo naročili obrez suhih vej in odstranitev ohmelja, jeseni pa še ureditve talnih razmer (zrahljala se je talna površina, namestila hranila in organska zastirka na vrhu).

Drevesna vrsta hrast dob sicer dobro prenaša mestno okolje in lahko doživi visoko starost, tudi tisoč let.