home

OKOLJE MARIBOR

PEŠBUS


torek, 15. 05. 2018 | Okolje

Na OŠ Prežihov Voranc in OŠ Franc Rozman Stane poteka pilotni projekt "Pešbus" od 14. do 18. 5. 2018

Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe sofinancira projekt Mestne občine Maribor z naslovom "Skupaj spreminjamo prometne navade". Ena izmed aktivnosti je tudi izvedba Pešbusa.  

Pešbus je skupina šolskih otrok, ki gredo v šolo ob spremstvu odraslih, po vnaprej določenih poteh. Pripravi se trasa varne poti v šolo, na kateri so označena postajališča s časom odhoda, na njih se zbirajo učenci in se nato družno odpravijo po predpisani poti v šolo. Na poti je čas za medsebojno in medgeneracijsko druženje in zabavo, hkrati pa ob tem otroci z gibanjem (hojo) koristijo svojemu zdravju, saj osnovnošolci vse manj časa preživijo zunaj. Pešbus se izvaja v vsakem vremenu.

Pešbus poteka od ponedeljka, 14. 5. 2018, do petka 18. 5. 2018, na OŠ Franc Rozman Stane in OŠ Prežihov Voranc. S to akcijo želimo spodbuditi otroke in starše k uporabi dobrih navad na področju trajnostne mobilnosti, zmanjšati uporabo motornih vozil, spodbuditi otroke h gibanju in s tem prispevati k njihovemu zdravju, pa tudi čistejšemu okolju.

Aktivna pot v šolo otrokom s hojo krepi telo in um, socialni razvoj otrok, ob tem se učijo samostojnosti in upoštevanja prometnih predpisov, odgovornosti, spodbuja druženje, hkrati pa staršem prihrani vožnjo otrok z avtomobilom in gnečo v okolici šole.

Aktivnosti Pešbusa na obeh šolah koordinira in izvaja Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor.Projekt izvajamo tudi s podporo projekta "Aktivno v šolo", ki ga vodi Inštitut za politike prostora Ipop.

Enake aktivnosti bomo izvajali tudi v času Evropskega tedna mobilnosti v mesecu septembru 2018, ko bomo k projektu skušali pritegnili še več osnovnih šol iz Maribora.