home

OKOLJE MARIBOR

22. april - DAN ZEMLJE


petek, 19. 04. 2024 | Okolje

Letošnji Dan Zemlje je tematsko usmerjen v zmanjševanje uporabe plastike.

Plastika ne predstavlja le okoljskega problema, pač pa resno grožnjo zdravju ljudi, ki je tako zaskrbljujoča kot podnebne spremembe. Ko se plastika razgradi v mikroplastiko, sprošča strupene kemikalije v hrano in vodne vire ter kroži po zraku, ki ga dihamo. 

Svetovna proizvodnja plastike je narasla na več kot 380 milijonov ton na leto. V zadnjih desetih letih je bilo proizvedene več plastike kot v celotnem 20. stoletju.

Da bi dosegli zmanjšanje uporabe plastike za 60 % do leta 2040, EARTHDAY.ORG med drugim predlaga naslednje ukrepe:
1.    spodbujati čim širšo ozaveščenost javnosti o škodi, ki jo plastika povzroča na zdravje ljudi in biotsko raznovrstnost, ter zahtevati, da se izvede več raziskav o njenih vplivih na zdravje; 
2.    postopno opustiti vso plastiko za enkratno uporabo do leta 2030; 
3.    odpraviti problematiko hitre mode in ogromnih količin plastike, ki jo proizvaja in uporablja; 
4.    vlagati v inovativne tehnologije in materiale za izgradnjo sveta brez plastike.

Dogajanje v Mariboru in okolici

Javno podjetje Snaga vabi v ponedeljek, 22. 4., med 9. in 15. uro na Trg Svobode v Mariboru, kjer bodo potekale naslednje aktivnosti:

-    Prejeli boste koristne nasvete, povezane s storitvami Snage in odgovornim ravnanjem z odpadki.
-    Lahko se boste udeležili privlačne delavnice Ropotarnice, na kateri boste spoznali različne prednosti ponovne uporabe.
-    Seznanili se boste z aktivnostmi krožnega gospodarstva na področju električnih in elektronskih odpadkov in zanimivo vsebino multifunkcijskega vozila E-transformer 2.0 podjetja ZEOS v sklopu njihovega Life projekta Spodbujamo e-krožno.
-    V kotičku za izmenjavo boste lahko predali kakšen še uporaben predmet ali preprosto iz ponudbe v kotičku vzeli kakšno stvar, ki bi vam lahko prišla prav. Izmenjevali bomo knjige, igrače, družabne in miselne igre, manjše športne rekvizite, dekorativne predmete.
-    Med 10.30 in 12. uro bo za vaša vprašanja na voljo direktor Snage mag. Franc Dover.
-    Lahko se boste zabavali in urili v znanju na področju ponovne uporabe in ločevanja odpadkov z vrtenjem kolesa sreče in se potegovali za praktične nagrade.
-    Za najmlajše bo poskrbel Duško in jih razveseljeval s svojimi vragolijami.

Ekologi brez meja, v sodelovanju z drugimi deležniki, vabijo na zanimivo delavnico popravila in upcyclinga pohištva. Izurjena ekipa Pohištva Apače bo pomagala osvežiti manjše kose pohištva in jim podaljšati življenjsko dobo. Vabljeni zainteresirani občani, da s seboj prinesejo svoj kos pohištva, ki potrebuje osvežitev. Delavnica bo potekala v soboto, 20.4.2024, od 10.00 – 13.00 ure, v Vetrinjskem dvoru v Mariboru (Vetrinjska ulica 30). Več o dogodku: Brezplačna popravljalnica pohištva - Kultura Maribor
 

Z gozdarko po gozdni učni poti

Gozdna učna pot Ruta v občini Lovrenc na Pohorju je ena od NAJ gozdnih učnih poti v letu 2024. Zavod za gozdove Slovenije bo v ponedeljek, 22. 4. 2024 organiziral Dan gozdnih učnih poti v Sloveniji – pridružite se lahko vodenemu ogledu z začetkom ob 9. uri (prijave: breda.hrascanec@zgs.si).

S pomočjo spletnega Pregledovalnika gozdnih učnih poti ZGS pa se lahko sami podate na pot: https://mapzs.pzs.si/path/133133

Obisk Botaničnega vrta v Pivoli

Botanični vrt Univerze v Mariboru vabi na sprehod po zbirkah cvetočih slečev botaničnega vrta. Spoznali boste tudi bogato naravno dediščino rastlinske raznolikosti. Po sprehodu sledi še predstavitev tehnik razmnoževanja slečev. Dogodek bo v ponedeljek, 22. 4. ob 11. uri v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru.

Že v soboto, 20. 4. pa bodo na Pohorski tržnici pred Botaničnim vrtom v Pivoli ob Dnevu Zemlje potekale degustacije lokalnih dobrot in vrtne delavnice.



Slika: Botanični vrt v Pivoli (vir, spletna stran)

 

 

Viri:

EARTHDAY.ORG

Snaga

Zavod za gozdove Slovenije

https://mapzs.pzs.si/path/133133

Botanični vrt Pivola

Pohorska tržnica