home

OKOLJE MARIBOR

ZELENA MISIJA ZA PODNEBJE - veliko projektov v Podravju že v teku


četrtek, 21. 03. 2024 | Okolje

Na pomladni dan, 20. marca, je v Mariboru potekalo srečanje deležnikov na pomembne okoljske teme

Mestna občina Maribor in RRA za Podravje-Maribor sta v sredo, 20. marca 2024, organizirala strokovno srečanje z naslovom »Zelena misija za podnebje«. Različne organizacije, agencije, zavodi oz. službe, ki se v Mariboru in Podravski regiji ukvarjajo s projekti in drugimi razvojnimi nalogami s področja podnebnih sprememb ali drugih okoljsko pomembnih vsebin, so predstavile aktivnosti in napredek na tem področju. 



Svojo aktivno vlogo pri upravnih in strokovnih nalogah s področja okoljevarstva na območju večih občin je predstavila tudi Skupna služba varstva okolja SOU Maribor, v ospredju pa je bil predstavljen najpomembnejši okoljski strateški dokument Maribora to je OPVO MOM 2030 (Operativni program varstva okolja za Mestno občino Maribor za obdobje 2021-2030). OPVO namreč z zastavljenimi cilji in ukrepi sovpada z vsemi predstavljenimi projekti, učinki projektov pa imajo nedvomno regijski doseg.

Predstavitveni del srečanja je potekal izredno dinamično in konstruktivno, naslovljene so bile naslednje teme: krožno gospodarjenje z odpadki, uvajanje OVE na področju energije, ozaveščanje in izobraževanje na temo podnebnih sprememb ter blaženja le-teh, uvajanje zelene infrastrukture,  trajnostne prometne rešitve, razvoj inovacij in novih tehnologij v gospodarskem sektorju, izobraževalni procesi za zaposlene znotraj posameznih organizacij na temo trajnosti, vidik čustvenih pritiskov, ki jih tudi zaradi podnebnih sprememb doživljajo najmlajši idr. 

Med udeleženci srečanje so bili še E-Zavod, RRA Podravje – Maribor, ENERGAP, UM FERI, UM FF, UKC Maribor, Mestna občina Maribor, Skupna občinska uprava – Skupna služba varstva okolja, Skupina JHMB in ŠGZ

Srečanje se je zaključilo s trdno željo po ponovnem snidenju in nadaljnjem mreženju.

Nekaj utrinkov iz srečanja: