home

OKOLJE MARIBOR

Ali vas moti hrup sosedove toplotne črpalke?


petek, 08. 09. 2023 | Okolje

Z ustreznim ravnanjem lahko sami zmanjšamo hrupnost zunanjih enot toplotnih črpalk

Obremenitev s hrupom (iz različnih virov) postaja v okolju vse večji problem ne samo pri nas, temveč po vsej Evropi, saj dejansko vpliva na zdravje in počutje ljudi. V času podnebne krize, ko družba prehaja na nove ogrevalne sisteme, obnovljive vire energije, prav tako na prezračevalne in ohlajevalne sisteme, na sisteme ogrevanja zunanjih bazenov, je pri umeščanju teh naprav smiselno iskati načine (tudi lokacije, izbiro ustrezne vrste, boljše načine regulacije, ipd.), da njihovo delovanje ni preveč moteče za bližnjo okolico in sosede (hrup, bleščanje, zastiranje, osenčenje, ipd.), ker si tudi sami tega ne želimo.

Za primere preveč hrupnih toplotnih črpalk oz. njihovih zunanjih enot v sklopu veljavne zakonodaje v državi ni ustrezne regulacije, saj toplotna črpalka ni prepoznana kot vir hrupa. Bodoča prizadevanja bodo usmerjena v spremembo predpisov. V tem trenutku pa je v konkretnih primerih motenj (hrupa) v soseskah najbolj smiselno, hitro in učinkovito iskati kompromise skozi sosedski dialog in prilagajanje. 

Zato predlagamo, da tudi vi prisluhnite sosedu in poskušajte z relativno nezahtevnimi ukrepi zmanjšati emisije hrupa, če ga povzroča vaša toplotna črpalka. Zbrali smo nekaj uporabnih priporočil in nasvetov, ki jih najdete tukaj.

Prav je, da na kakovost našega življenja poskrbimo na način, da te kakovosti hkrati ne poslabšamo drugim.