home

OKOLJE MARIBOR

Izvajanje neposrednega nadzora v naravi


četrtek, 27. 07. 2023 | Okolje

Pomembno nalogo pri ohranjanju narave imajo naravovarstveni nadzorniki, ki ne le kaznujejo, pač pa tudi informirajo. Svetovni dan naravovarstvenih nadzornikov obeležujemo 31. julija.

Dvojna naloga nadzornikov
Naravovarstveni nadzorniki po eni strani ugotavljajo kršitve in oglobijo storilce, po drugi strani pa škodo v naravnem okolju preprečujejo tudi s svetovanjem, informiranjem in ozaveščanjem obiskovalcev narave.
Neposredni nadzor v naravi ureja Zakon o ohranjanju narave (ZON). Naravovarstveni nadzorniki morajo po tem zakonu in po predpisih, izdanih na njegovi podlagi, ob vsakem času preprečevati prekrške ter ukrepati in uporabiti z zakonom določena pooblastila, če grozi nevarnost uničenja ali poškodovanja naravne vrednote, sestavin biotske raznovrstnosti ali zavarovanih območij ali njihovih delov. 
Med najpogostejše prekrške sodijo vožnja in parkiranje v naravnem okolju z vozili na motorni pogon (štirikolesniki, motorne sani ipd.), odlaganje zelenega odreza (zlasti v gozdovih) in s tem nevarnost vnosa invazivnih tujerodnih vrst, šotorjenje in prenočevanje z avtodomi na neustreznih mestih, odlaganje odpadkov, nabiranje gob in rastlin nad dovoljeno količino, krivolov itd.

Slika: Glavne naloge naravovarstvenih nadzornikov (vir: Akcijski načrt za izboljšanje in širitev naravovarstvenega nadzora v Sloveniji do leta 2027

Poklicni in prostovoljni nadzorniki
Tako poklicni kot prostovoljni naravovarstveni nadzorniki so za delo posebej usposobljeni in imajo pooblastilo po ZON. Prostovoljni nadzorniki imajo enake pristojnosti kot naravovarstveni, razen izterjave globe ter ustavitve voznikov, zahteve za dokumente ter zasegov vozil in predmetov. Za svoje delo niso plačani, z upravami parkov sodelujejo kot prostovoljci.

Akcijski načrt za izboljšanje in širitev nadzora
V Sloveniji neposredni nadzor v naravi aktivno izvajajo v večjih zavarovanih območjih, ki imajo upravljavca, drugod pa je še v fazi vzpostavljanja.
Na Ministrstvu za naravne vire in prostor so pripravili Akcijski načrt za izboljšanje in širitev naravovarstvenega nadzora v Sloveniji do leta 2027. Dostopen je na povezavi.
Omenjeni načrt je osnova za širitev mreže in povečanja učinkovitosti neposrednega nadzora v naravi ter usmerjeno koordinacijo delovanja vseh služb in strokovnjakov, ki se ukvarjajo z neposrednim nadzorom in spremljanjem stanja v naravi. 

Viri:
-    Ministrstvo za naravne vire in prostor; Direktorat za naravo
-    Bilten eNatura 2000 št. 265 / julij 2023; Predstavitev Akcijskega načrta naravovarstvenega nadzora v Sloveniji do leta 2027 - NATURA2000