home

OKOLJE MARIBOR

31. januar – dan brez cigarete


torek, 31. 01. 2023 | Okolje

Ob dnevu brez cigarete želimo spodbuditi k odgovornejšemu ravnanju z cigaretnimi ogorki.

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ob katerem  želimo kadilce spodbuditi k opustitvi kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju.

Ob dnevu dneva brez cigarete pa bi želeli opozoriti na odpadek, ki ob kajenju nastane: ogorek. Tako majhen in nevpadljiv za kadilca, a za okolje velik sovražnik, saj velja kot eden najštevilčnejših odpadkov na svetu.

Mnogi kadilci so žal mnenja, da je cigaretni filter iz biorazgradljivega materiala in z njimi ravnajo nepremišljeno ter jih pustijo na mestu kajenja. Tako najdemo cigaretne ogorke praktično vsepovsod. Rečni kanali, kanalizacijski jaški, odtoki, morja in plaže, gozdne poti – ogorki nas spremljajo na vsakem koraku.

Cigaretni filtri so narejeni iz celuloznega acetata oziroma acetilceluloze – termoplastični prolimer, narejen iz celuloze, ki je obdelana z ocetno kislino. Uporablja se kot osnova za umetna vlakna in plastiko. Da se ta vlakna razgradijo pa je potrebnih več desetletij.

Kako lahko sami poskrbimo za čistejše okolje brez cigaretnih ogorkov?

Na tržišču obstaja velika paleta različnih vrst potovalnih pepelnikov. Bodisi v obliki škatlic, denarnic, kot tudi obeskov za ključe. Kljub temu pa še vedno ostaja najboljša rešitev to je prenehanje kajenja. S tem bomo naredili veliko uslugo v prvi vrsti sebi, živim bitjem okoli nas in tudi okolju.

https://deloindom.delo.si/uploads/24663/ogorki.jpg

Vir slike: Leon Vidic/ Delo

Vir: Čas za zemljo  in NIJZ