home

OKOLJE MARIBOR

Vabljeni na PREDAVANJE: Tečaj prepoznavanja vodnih ptic


torek, 10. 01. 2023 | Okolje

Dogodek se bo izvajal v okviru priprav na zimsko štetje vodnih ptic (IWC) 11. 1. 2023 ob 18. uri na Fakulteti za naravoslovje in matematiko

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC) je najobsežnejši sistematični in organiziran popis ptic v Sloveniji. Od leta 1997 v okviru štetja sako leto skupaj preštejemo vodne ptice na vseh večjih rekah, celotni slovenski obali in večini pomembnejših stoječih vodnih teles v državi. Osnovni cilj štetja vodnih ptic je spremljanje zimskih populacij vodnih ptic in zbiranje informacij, ki prispevajo k ohranjanju njihovih populacij in mokrišč. Izvedba štetja v tako velikem obsegu ne bi bila mogoča brez velikega vloženega truda množice predanih popisovalcev. Vaš prispevek je zelo dragocen, saj prav vsak sodelujoči prispeva kamenček v mozaik čez tisoč kilometrov dolge mreže rečnih odsekov in drugih voda, ki jih pregledamo vsako leto (Luka Božič).

Štetje vodnih ptic bo leta 2023 v soboto, 14., in nedeljo, 15. januarja. Vodne ptice boste tako kot vsako leto šteli na osmih števnih območjih, na vseh vodnih telesih po Sloveniji. Več o dogodku in navodila na spletni strani.

V okviru priprav na zimsko štetje vodnih ptic (IWC) bo predavanje, na katerem boste spoznali race, gosi, čaplje in druge vodne ptice, ki jih v zimskih časih lahko opazujemo na naših vodah. Naučili se boste, kako jih najlaže prepoznamo, ločimo samca od samice, kakšno je njihovo vedenje, hkrati pa bomo spoznali metodo in rezultate prejšnjih popisov. Predavanje bo 11. 1. 2023 ob 18. uri na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, Koroška cesta 160, Maribor (predavalnica 0.80).

Vir: Jure Novak, ptice.si