home

OKOLJE MARIBOR

Čas gozdnih plodov


torek, 27. 09. 2022 | Okolje

Pri nabiranju gozdnih plodov upoštevajmo gozdni bonton.

V gozdovih je sezona nabiranja gob  in drugih gozdnih plodov v polnem teku. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Inšpekcijo za gozdarstvo poudarja, da je prost dostop do gozdov in rekreativno nabiranje gozdnih sadežev, plodov in gob civilizacijski dosežek, ki je zapisan v naše predpise.

Gozd je lastnina tako fizičnih kot pravnih oseb. Skladno z določilom Zakona o gozdovih mora lastnik gozda dopustiti v svojem gozdu čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi. To pa ne velja za primere pridobitne turistične oziroma pridobitne rekreativne dejavnosti. Prost dostop pomeni prosto hojo oseb po gozdu ter drug dostop v gozd, ki se izvaja na lastno odgovornost in je v skladu s predpisi, ki urejajo gozdove.

Ob obisku gozda je potrebno upoštevati:

  • Pravila dostopa v gozd z vozilom;
  • Pravila obnašanja v gozdu (gozdni bonton);
  • Ne smetimo;
  • Ne uničujemo ali poškodujemo gozdnih dreves, gozdnega rastja , rastlin in gob;
  • Ne vpijemo in povzročamo hrupa;
  • V gozdu ne kurimo;
  • Pri nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob ne presegamo dovoljene količine ( v 43. členu Pravilnik o varstvu gozdov omejuje na največ 2 kg gob, 2 kg kostanjev, 2 kg mahov...) ;
  • Obiskovanje gozdnih rezervatov in pragozdnih ostankov ni dovoljeno.

Kako pravilno nabiramo gobe pa si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pravila za gobarje

Svetujejo tudi, kaj je treba upoštevati pri nabiranju gob. gobo se lahko odtrga le na način, da se ne poškoduje podgobja, torej, da gobo nežno zavrtimo okoli pokončne osi ali pa da jo pri tleh odrežemo z nožem . gobe, ki jih nabiramo, morabjo biti razvite do te mere, da prepoznamo njene morfološke znake in smo tako tudi zaradi svoje varnosti prepričani, da je to goba, za katero zagotovo vemo, da je užitna, ter da ni na seznamu zaščitenih vrst. Odtrgano gobo očistimo in jo položimo v košarko oz. drugo sredstvo za prenašanje, ki mora biti zračno. Nikakor gob ne prenašamo v plastičnih ali drugih vrečkah, ki ne omogočajo pretoka zraka.

Vir slike: Siol.net

Kaj pa kostanji?

Ljubitelji in poznavalci kostanja bodo prišli na svoj račun v oktobru. Nabiranja kostanja se ni smiselno lotiti prezgodaj, saj boste dobili nedozorele sadove oziroma črvive, saj z dreves najprej popadajo takšni. Opazujte tudi barvo kostanjev – če so obarvani belo ali zeleno, je še prezgodaj in niso užitni. Pustite jih v gozdu in se vrnite čez nekaj dni.

Namig: če imate radi zelo sladek kostanj, počakajte, da bodo nočne temperature padle pod ničlo – takrat kostanj postane še posebej sladek.

V slovenskih gozdovih je mogoče najti kostanj prav povsod, celo do 800 metrov nadmorske višine. Pa vseeno namig: kostanjevim drevesom ustreza toplota, zato se odpravite na sončna pobočja.