home

OKOLJE MARIBOR

Oh, spet ti komarji


petek, 05. 08. 2022 | Okolje

Da se lahko borimo proti komarjem moramo najprej dobro spoznati njihove življenjske navade, kaj imajo radi in česa ne marajo.

V Sloveniji poznamo kar 35 različnih vrst komarjev

Vsako poletje se borimo z nadležnimi komarji, ki nam z brenčanjem kratijo noči  in povzročajo srbeče pike. Doslej smo v Sloveniji zaznali približno 35 vrst komarjev. V prihodnosti pričakujemo, da jih bomo našteli še več, saj se zaradi intenzivnega transporta in klimatskih sprememb k nam priseljujejo vrste iz drugih celin.  Med njimi so tri invazivne vrste: tigrasti, japonski in korejski, ki so v naše kraje prišli s transportom iz Azije, od teh pa je najbolj razširjen japonski.

S krvjo se hranijo samo samice, ne pa tudi samci

Samci in samice komarjev se prehranjujejo s cvetnim nektarjem, sadnimi sokovi in raznimi oslajenimi tekočinami. Samice večine vrst se po oploditvi dodatno hranijo še s krvjo, da dobijo beljakovine, ki jih potrebujejo za tvorbo in razvoj jajčec.

Kaj privlači komarje?

Komarje zelo privlači ogljikov dioksid v izdihanem zraku. Komarjeva samica že na razdalji 35 metrov od gostitelja zazna izdihani ogljikov dioksid žrtve in leti proti njegovem viru. Šele ko se mu bolj približa, jo privabita še njegov vonj in toplota. Najmanj jih privlačita rumena in bela barva najbolj pa temne barve oblačil. Komarje privablja tudi vonj po znoju in določenih parfumih.

Komarji so koristni, imajo pa tudi slabo stran

Komarji so koristni, saj so hrana za številne ptice, žuželke, pajke, močerade, kuščarje, žabe, ribe in netopirje, ki se s komarji prehranjujejo vsak dan. Lahko pa prenašajo razne bolezni ter različne parazite pri ljudeh ter živalih.

V boju proti komarjem lahko veliko storimo sami:

  • okolico hiše imamo pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje komarjev;
  • ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
  • več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
  • ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke, temveč na zemljo ali zelenico;
  • redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;
  • skrbimo za vodnjake in ribnike;
  • na okna namestimo mrežo proti komarjem;
  • nosimo svetla oblačila z dolgimi rokavi, ki pokrijejo čim večji del telesa;

Lahko pa izvedete še dodaten ukrep in sicer posadite rastline, ki jih naravno odganjajo ter so obenem lepe in uporabne. Najbolj učinkovite so se izkazale rastline z močnim vonjem kot so  roženkravt, šetraj, žajbelj, timijan, meta, melisa, bazilika, koper in komarček.

Kako izdelati domač repelent si lahko ogledate tukaj.

Sicer pa NIJZ opozarja, da prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število. Na njihovi spletni strani lahko preberemo, da v Sloveniji trenutno ni dovoljena oz. je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas insekticida nimamo registriranega. Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oz. na prostem, ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme. Ko z njimi zatiramo komarje, ne zatiramo samo komarjev, temveč tudi druge žuželke (čebele idr.). Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oz. upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. Tega v Sloveniji do sedaj ni bilo.

Viri:

https://www.gov.si/zbirke/seznami/seznam-invazivnih-tujerodnih-vrst-rastlin-in-zivali/tigrasti-komar-lat-aedes-albopictus/

https://www.nijz.si/sl/pogosta-vprasanja-in-odgovori-o-zasciti-pred-komarji#zakaj-je-v-sloveniji-prepovedano-unicevanje-komarjev%2C-medtem-ko-v-drugih-eu-drzavah-ni%3F

https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/varstvo-okolja/invazivne-tujerodne-vrste/invazivne-tujerodne-zivali/tigrasti-komar/