home

OKOLJE MARIBOR

V veljavi začasne upravljavske smernice za Mestni park


petek, 15. 07. 2022 | Okolje

Opredeljene so varstvene in razvojne usmeritve ter upravljanje območja oblikovane naravne vrednote lokalnega pomena Mestni park v Mariboru.

Delovna skupina za urejanje problematike ohranjanja in upravljanja zavarovanega območja mariborskega Mestnega parka je pripravila dokument »Mestni park – začasne upravljavske smernice«, ki ga je podpisal župan Aleksander Saša Arsenovič. Na ta način so opredeljene varstvene in razvojne usmeritve ter upravljanje območja oblikovane naravne vrednote lokalnega pomena Mestni park v Mariboru. Na podlagi Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04 s spremembami) se namreč do sprejetja načrta upravljanja določijo začasne upravljavske smernice.

Te obsegajo:

Dodane so tudi obrazložitve.

 

Pravni statusi Mestnega parka

Po Pravilniku o določitvi in varstvu naravnih vrednot (Ur. l. RS, št. 111/2004) je osrednji del parka oblikovana naravna vrednota lokalnega pomena. Park je skupaj s širšim območjem (Piramido, Mestnim vrhom in Kalvarijo) zavarovan z Odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti na območju občine Maribor (MUV, št. 17/1992). Mestni park se trenutno varuje tudi po Odloku o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Maribor (MUV, 5/1992). V pripravi je nov odlok.