home

OKOLJE MARIBOR

Uspešno izvedena akcija "Očistimo Stražun ob dobri družbi"


četrtek, 14. 07. 2022 | Okolje

Organizacija "Mladi za boljši svet" je v soboto 9. julija 2022 uspešno izpeljala čistilno akcijo.

Dvanajst ljubiteljev Stražuna se je v tokratni akciji osredotočilo predvsem na Stražun zahodno od glavne ceste Tezno-Pobrežje in v gozdu našli raznorazne skrite "zaklade", ki jih obiskovalci puščajo v gozdu. Opazili so, da je bil gozd na lokacijah stran od cest in vrtičkov precej čist, v okolici večje človeške aktivnosti pa se je še vseeno nabralo kar nekaj umazanije. Polegzelenega obreza, ki ga ljudje še vedno vozijo v gozd kljub temu, da ga v zbirnih centrih prevzemajo zastonj, v gozdu ležijo zdravju in okolju škodljive azbestne plošče in celo traktorske gume.


Kam z azbestnimi ploščami? Azbestno strešno kritino lahko sami odpeljete in jo predate v zbirnih centrih, ali pa naročite odvoz kritine pri komunalnem podjetju.

Izrabljene gume lahko fizična oseba prepusti serviserju ali vulkanizerju, pri katerem je menjal gume. Skladno s 7. členom Uredbe o ravnanju z odpadlimi gumami mora serviser gume prevzeti brezplačno, če vam je opravil storitev vzdrževanja vozila. Odpadne gume lahko fizična oseba odda tudi v zbirnem centru komunalnega podjetja. Tam lahko izrabljene pnevmatike oddate brezplačno, velja pa omejitev količine, in sicer do 50 kilogramov na leto.