home

OKOLJE MARIBOR

Lotimo se digitalnega čiščenja


četrtek, 24. 03. 2022 | Okolje

19. marca smo obeležili Dan digitalnega čiščenja (Digital cleanup day). Kaj to pravzaprav pomeni?

Podobno kot v okolju imamo tudi v digitalnem svetu ogromno količino »digitalnih odpadkov«, ki ustvarjajo digitalno onesnaženje. To onesnaženje porablja prepotrebno energijo, v večini primerov pa sploh nismo pozorni na to, da jo imamo. Gre predvsem za nepotrebne in pozabljene datoteke, aplikacije, videe, fotografije, račune, arhive in drug nepotreben software, na katerega smo pravzaprav pozabili.  Čiščenje nepotrebnih digitalnih odpadkov prinaša varčevanje z energijo, ohranja naše naprave v boljši kondiciji, ustvarja določen red in hitrejše delovanje naprav.

Vsako leto internet in podporni sistemi ustvarijo 900 milijonov ton CO2, kar je toliko kotobičajen doprinos celotne Nemčije.

Kaj lahko naredimo?

  • počistimo svoj pametni telefon (odstranimo nepotrebne aplikacije, igre, prenesene datoteke, neuporabne račune, e-pošto, …), podaljšali bomo hitrost naprave in čas trajanja baterije;
  • počistimo računalnik ali prenosni računalnik (prečistimo stare arhive,  brišimo stara sporočila, naslove, podvojene in nepotrebne datoteke);
  • počistimo pošto: shranjujmo samo pomembno pošto in jo arhivirajmo, odjavimo se od novic, ki jih ne beremo;
  • spremenimo navade (shranjujmo pomembne zadeve na enem mestu v oblaku, ne pošiljajmo kratkih sporočil kot »hvala«, »OK«,  razmislimo, če potrebujemo backup kopije, bodimo izbirčni pri shranjevanju videov in fotografij, pri video konferencah izključimo sliko, zmanjšajmo čas iger).

S čiščenjem nepotrebnih podatkov bomo prihranili energijo in prispevali k okoljskemu odtisu.

To je samo nekaj glavnih napotkov kar lahko kot individualni uporabniki storimo sami. Več informacij lahko najdete na spletni strani Digital cleanup day ( https://www.digitalcleanupday.org/# ).

Vir: spletna stran Digital cleanup day

Irena KOZAR
Skupna služba varstva okolja, SOU Maribor