home

OKOLJE MARIBOR

Zaradi pirotehnike vsako leto pogine več tisoč ptic


torek, 28. 12. 2021 | Okolje

Takšne prizore lahko preprečimo in se odpovemo pirotehniki, ki močno onesnažuje tudi okolje in ogroža zdravje živih bitij.

Ptice se prilagodijo na stalno prisotne zvoke, ki jih s svojim delovanjem v okolje vnašamo ljudje. Na zvočne efekte pirotehnike pa se ne morejo prilagoditi, saj so nenadni in nepredvidljivi. Povezujejo jih lahko tudi s streli lovcev. V strahu za preživetje doživljajo močan stres in paniko. Na ptice negativno vplivajo tako svetlobni kot zvočni efekti pirotehnike, izpostavljene pa so lahko tudi udarnemu valu eksplozije, ki jih neposredno poškoduje. Ognjemeta ptice ne dojemajo enako kot poletnih neviht, saj so v nasprotju z nevihtami nepredvidljivi. Zaradi počasnejšega nastanka in spremljajočega padca tlaka lahko ptice nevihte predvidijo in se umaknejo ali skrijejo.

Pri uporabi pirotehnike pride tudi do proizvodnje škodljivih plinov, ki so zelo škodljivi za ptičji dihalni sistem – povzročijo težave z dihanjem, posledično lahko tudi smrt ptice. Uporaba pirotehnike v zimskem času pa je za ptice še posebno problematična, ker je zaloga hrane v zimskem času pticam težje dosegljiva in vsako nepotrebno vznemirjanje in aktivnost ima lahko za posledico izčrpanost ptice, ki se lahko konča s poginom.

Katere ptice so še posebej ranljive oziroma ogrožene?

Silvestrski ognjemeti še posebej ogrožajo ptice v naseljih in vodne ptice, torej tiste, ki se v zimskem času lokalno zbirajo v večjem številu. Pozimi se namreč mnoge ptice pomaknejo bližje človeku in v mestna središča, številne tudi prenočujejo na ogromnih skupinskih prenočiščih. V tem času lahko ognjemet povzroči preplah in privede do pogina večjega števila ptic. Uporaba pirotehničnih sredstev splaši ogromne jate spečih ptic, ki se v zmedi zaletijo v predmete, ki jih v temi ne vidijo, kot so okna, žice, veje, stebri.

Silvestrski ognjemeti močno ogrožajo tudi vodne ptice. V Sloveniji na mnogih vodnih telesih prezimujejo številne vodne ptice, ki so k nam priletele s severa in vzhoda Evrope. Vznemirjanje teh ima izjemno negativne posledice, saj po nepotrebnem porabljajo energijo, ki jo kopičijo za naporno pot nazaj na svoja gnezdišča.

Žalostni prizori na novoletni dan 

Januarja 2021 so v Italiji poročali o pravem 'masakru'. Tla ulic v bližini železniške postaje v Rimu je prvega januarja prekrilo več sto mrtvih ptic, večinoma škorcev.

(več informacij: www.caszazemljo.si, www.ptice.si)