home

OKOLJE MARIBOR

Kako do manj odpadkov med prazniki?


ponedeljek, 13. 12. 2021 | Okolje

Kaj ko bi v letošnjem decembru poskusili količino odpadkov zmanjšati na minimum?

Tukaj je najlepši del leta, ki ga zaznamuje praznična okrasitev, vonj po sveže pečenih piškotih, druženje z nam najbližjimi in obdarovanje. Vse našteto pa hkrati pomeni tudi več odpadkov. Med božično-novoletnimi prazniki se poveča količina zbrane steklene, plastične in kartonske embalaže ter odpadne hrane.

Kaj pa, če bi v letošnjem decembru poskusili količino odpadkov zmanjšati na minimum? V ta namen smo pripravili nekaj nasvetov.

Božično oz. novoletno drevesce

Uporaba navadne smreke, pridobljene iz lokalnega gozda v skladu z usmeritvami Zavoda za gozdove Slovenije, je naravi najbolj prijazna izbira. Posekana drevesca iz slovenskih gozdov, namenjena za okras in praznovanje, morajo biti v letošnjem decembru med prevozi in med prodajo označena z nalepko rumene barve, na kateri je letnica 2021. To pomeni uporabo okrasnih drevesc, pridelanih v Sloveniji, ki imajo najmanjši ogljični odtis in ne predstavljajo nevarnosti za vnos tujerodnih žuželk in bolezni, ki bi lahko ogrozile naše gozdove. Iz gozda oziroma narave so pridobljena na gozdu in naravi prijazen način, zrasla so brez dodatnega vlaganja energije in vode ter brez uporabe pesticidov.

Po uporabi pravega drevesca poskrbimo za njegovo pravilno odlaganje ali pa ga skurimo v peči. Odlaganje odsluženih okrasnih drevesc, vzgojenih izven Slovenije, v naravo predstavlja nevarnost za vnos bolezni v gozd. Iz istega vzroka v gozd tudi ne sadimo odsluženih okrasnih drevesc iz lončkov, vzgojenih izven Slovenije.

Darila

Namesto dragih daril podarite sebe ali svoj čas: specite kruh ali piškote, ki jih lahko spravite v kozarec za vlaganje in ga lepo okrasite. Izdelajte darilne bone za varstvo otrok, izlet ali kosilo, ponudite učenje kitare, matematike ali tenisa. Bodite kreativni, izdelajte domače milo, spletite šal, naslikajte svojo umetnino ali fotografirajte zimsko pokrajino. Odpravite se v najbližji center ponovne uporabe, kjer se vedno najdejo kakšne zanimive stvari. Podarite vstopnice za kino, muzej, kopališče, … Vsako leto pristane med odpadki ogromna količina odpadnih baterij – izogibajte se kupovanju daril, ki potrebujejo baterije ali pa darilu dodajte še polnilne baterije in polnilec.

Lemon, Fruit, Green, Herb, Plant, GiftPri nakupih se vse premalo zavedamo, da uvožene izdelke, ki jih kupujemo po nizki ceni, delajo delavci, ki ne zaslužijo niti za dostojno preživetje. Zato podpirajmo lokalne podjetnike, obrtnike in kmete ter kupujmo pri njih.

Ovojni papir

Za zavijanje daril izberite kakovostne in naravne materiale. Darila lahko zavijete v rafijo, bananin ali rižev papir, star časopisni papir, za dodatke pa uporabite suho sadje ali posušeno cvetje. Izogibajte se bleščicam, saj so le te vir mikroplastike v našem okolju. Razmislite tudi o embalaži, ki jo je mogoče ponovno uporabiti, kot so škatle ali darilne vrečke.

Voščilnice

Voščilnice izdelajte sami, iz naravnih materialov, na recikliranem papirju, brez bleščic. Na spletu lahko najdete tudi veliko brezplačnih e-voščilnic. Najlepše od vsega pa je, da kar osebno voščite vesele praznike, pa čeprav boste v teh časih to storili s pogovorom ali sporočilom preko telefona.

Grocery, Shopping List, Cart, Supermarket, ShoppingNakupovanje

Ko greste po nakupih, s seboj vzemite vrečke za večkratno uporabo. Pred odhodom v trgovino naredite seznam stvari, ki jih potrebujete in se izogibajte tistim, ki jih ni na seznamu. Poskusite to početi skozi vse leto in ne samo med prazniki.

Hrana

Še pred pripravo prazničnih kosil ali večerij razmislite, kaj boste storili s hrano, ki bo ostala. Kar se da zamrznite ali pripravite iz nje še kakšen obrok v prihodnjih dneh, lahko pa kontaktirate najbližje zavetišče za brezdomce in vprašate, če jim lahko darujete hrano.

 

Želimo vam mirne praznike in veliko »zelenega« navdiha pri predprazničnih opravilih.

 

Fotografije: pixabay.com