home

OKOLJE MARIBOR

Sprejet Operativni program ohranjanja kakovosti zunanjega zraka


petek, 05. 11. 2021 | Okolje

Operativni program velja za vsa območja z dobro kakovostjo zunanjega zraka

Vlada je na 100. seji 4. 11. 2021 sprejela Operativni program ohranjanja kakovosti zunanjega zraka (Operativni program). Operativni program ureja ohranjanje najboljše kakovosti zunanjega zraka na območjih, kjer je kakovost zunanjega zraka dobra (torej ni območje s preseganji) in se ne izvajajo ukrepi za izboljševanje kakovosti zraka v Načrtu kakovosti zraka. Temelji na pristopu priporočil in usmeritev države k prihodnjemu razvoju mest in občin, in sicer zlasti na področju oskrbe s toplotno oskrbo in prometa, za katera so v tej fazi izvajanja namenjene spodbude Sklada za podnebne spremembe, ki so podrobneje predstavljene v Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2021–2023.

Nekateri ukrepi iz programa se že izvajajo, ostali pa se bodo  še začeli  izvajati. Zanje so v okviru Sklada za podnebne spremembe že načrtovana sredstva, in sicer v letu 2021  28.005.190,59 evrov in v letu 2022 23.986.024,88 evrov.

Da bi dosegli cilje iz tega operativnega programa, se bodo v sodelovanju med državo, občinami, različnimi pravnimi subjekti in vsemi prebivalci v Sloveniji izvajale naslednje skupine ukrepov:

  • ukrepi na področju ogrevanja stavb in priprave sanitarne tople vode,

  • ukrepi na področju prometa,

  • ocenjevanje kakovosti zraka,

  • ukrepi na drugih področjih in podporne naloge,

  • spremljanje učinkovitosti ukrepov.

V Sloveniji je bilo namreč  še tri leta nazaj  sedem območij s slabo kakovostjo zraka (območje mestnih občin Murska Sobota, Celje, Novo mesto, Kranj, Ljubljana, območje Zasavja brez občine Hrastnik in aglomeracije Maribor, ki obsega mestno občino Maribor in občino Miklavž na Dravskem polju), kjer so se uresničevali Odloki o načrtih kakovosti zraka za izboljševanje kakovosti zraka (Načrt).

Načrti so se izvajali v treh stebrih:

  • ogrevanje stavb,

  • promet,

  • ukrepi gospodarstva in podporni ukrepi.

Z uspešnim izvajanjem ukrepov iz načrtov se je kakovost zraka na območjih tako izboljšala, da so se iz območij s preseganji že izločila območja: mestni občini Novo mesto in Kranj ter občine Hrastnik in se načrti na teh območjih ne izvajajo več. V zadnjih dveh letih se je kakovost zraka izboljšala tudi na ostalih območjih in so v skladu z predpisi že v postopku izločanja, pri čemer bo območje Mestne občine Celje še ostalo med območji s preseganji, ker je bilo v letu 2020 tam število dnevnih preseganj še vedno 34 dni, kar je tik pod mejo (območje spada med območja s preseganji, če je letno več kot 35 dni preseganj z delci).S kakovostjo zunanjega zraka se je treba  ukvarjati v celotni Sloveniji, in sicer s ciljem da bi ohranili dobro kakovost zraka (posredno pa izboljšali kakovost tudi na območjih s preseganji).

 

Vir: Vlada RS, sporočilo za javnost