home

OKOLJE MARIBOR

Ne hranimo prostoživečih živali v Mestnem parku


torek, 27. 06. 2023 | Okolje

Živali nam bodo hvaležne, če jih bomo le občudovali

V poletnem času se občani pogosteje zadržujejo v parkih, ob reki, v gozdovih.  Še posebej si v teh dneh za sprehod izberejo Mestni park z mogočnimi drevesi, ki nudijo prijeten hlad, vabijo pa jih tudi zanimivi dogodki ter aktivnosti v okviru Art kampa. 

Opazili smo, da najpogosteje mlajši obiskovalci v spremstvu starejših oseb krmijo ribe in race v ribnikih s človeško hrano. Tovrstna hrana za živali z več razlogov ni ustrezna: ne zadosti potrebam živali po vnosu življenjsko pomembnih hranil, zaradi zbiranja na točkah hranjenja se med živalmi lahko prenašajo bolezni, živali izgubijo naravni občutek in hrane ne iščejo več same, preveč se razmnožijo, povečata se tekmovalnost in stres. Na ta način prihaja tudi do povečanega vnosa hranil v vodno okolje, kjer se ustvarjajo za življenje neugodni pogoji. Hkrati se zaradi odvržene hrane razmnožijo sive vrane, podgane in drugi glodavci.
Prosimo obiskovalce, da med obiskom parka ali sprehodom ob reki ne hranijo prostoživečih živali (predvsem rib v ribnikih, labodov ob Dravi) ter hkrati podučijo otroke o neustreznosti takšnega ravnanja.

V preteklosti smo v mestu izvedli kampanjo s pomenljivim naslovom »Ne hrani me! Ohrani me!«,  kjer smo javnost, predvsem pa otroke v mariborskih vrtcih in prvi triadi OŠ ozaveščali o škodljivosti krmljenja prostoživečih živali. Zato za dodatne informacije priporočamo obisk naše spletne strani, kjer so na voljo zgibanke, plakati in pobarvanke na to temo in so lahko dober pripomoček za ozaveščanje otrok tudi ob preživljanju počitnic doma:
okolje.maribor.si/delovna-podrocja/narava/biotska-raznovrstnost/kampanja-ne-hrani-me-ohrani-me.

V okviru dogodkov Art kampa bo organizator prav tako ozaveščal in informiral obiskovalce.
Zapomnimo si – živali si svojo najljubšo hrano poiščejo same v naravi.