home

OKOLJE MARIBOR

Oktober tudi v znamenju hoje, varnosti hrane in varčevanja


petek, 14. 10. 2022 | Okolje

Obeležimo še tri pomembne okoljske dneve.

15. oktober je Svetovni dan hoje, ki sovpada s preteklim Evropskim tednom mobilnosti, kjer nagovarjamo vse, da se poslužujejo bolj ekološkim oblikam transporta. In ne samo, da s hojo pomagamo lastnemu zdravju in aktivno preživetemu času, s tem dodamo lasten delček k mozaiku ohranjanja našega planeta.

Take A Walk In The Park Day

Vir slike: Happy Days 365

16. oktober, Svetovni dan hrane, letos poteka pod sloganom "Ne pustimo nikogar za seboj"(Leave NO ONE behind)

Leto 2022 še vedno zaznamuje vseprisotna pandemija, prav tako segrevanje zemlje, višanje cen,  mednarodni konflikti in napetosti, kar skupaj močno vpliva na globalno varnost hrane. Zato je še toliko bolj pomembno, da družba zgradi trajnostni svet, kjer ima vsak dostop do kakovostne hrane. Osrednji dogodek ob svetovnem dnevu se bo zgodil 14. oktobra na sedežu FAO ( Več o dogodkih). Prav tako bo med 17. in 21. oktobrom organiziran "Svetovni prehranski forum", z letošnjo temo »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«.

31. oktobra, kot zadnji okoljski dan v mesecu obeležujemo Dan varčevanja. Še posebej letos, ko nam grozi energetska kriza, draginja na vseh področjih, priporočamo temeljit razmislek kako preudarno ravnati z denarjem. Nekaj nasvetov smo za vas zbrali tukaj.

 

V mestni občini Maribor poteka mnogo aktivnosti, s katerimi se dodatno krepijo zgoraj omenjene vsebine. Tako je prisotno spodbujanje hoje pri vseh generacijah, kar se kaže skozi številne projekte kot npr.:

V razvoju in viziji ureditve mesta na območju obrežja Drave se načrtuje vzpostavitev »Dravske promenade«, ki bo za občane in obiskovalce ponudila dodatne iztočnice za hojo ob reki. V sklopu mnogih prometnih ureditev  v mestnem jedru se širijo cone za pešce, prostor za vozila se krči (dobre prakse ureditev v Cafovi ulici, Gregorčičevi ulici, na Koroški cesti, ipd.). In nenazadnje je mesto obdano s Pohorjem in drugimi mestnimi griči (Piramida, Kalvarija, Urban), ki vedno vabijo na aktivno preživet čas v naravi.

Da bi mesto še dodatno spodbudilo občane k hoji, organizira ob približujočem se dnevu Maribora, ki bo 20. oktobra, posebne dogodke v okviru prireditve »Dan Maribora 2022«. Ob tej priložnosti bodo v večernem času organizirani skupinski pohodi na okoliške mariborske griče (več informacij).

Tako Mestna občina Maribor, kot tudi večina okoliških lokalnih skupnosti, namenjajo posebno skrb in in aktivno sodelujejo pri projektih lokalno pridelane hrane. Občine so pobudnice, da lahko občani dostopajo do lokalne, kvalitetne in ekološko pridelane hrane, z vzpostavitvijo tržnic, spodbujanjem festivalov in dogodkov, kjer se trži lokalna ponudba, spodbuja se posluževanje lokalne hrane v javnih zavodih, informira se občane o pomembnosti samooskrbe, lokalnih resursov in preprečevanje množične potrošnje in posledično zavrženja hrane. Ob tem vas vabimo, da podprete lokalne ponudnike in jih obiščete, ter tako namenite podporo samooskrbi. Lahko pa za to poskrbite kar sami, kar iz svojega vrta.