home

OKOLJE MARIBOR

Slovenija je od danes v ekološkem dolgu


torek, 18. 04. 2023 | Okolje

Slovenija je z današnjim dnem porabila vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu.

Po podatkih organizacije Global Footprint Network ekološki odtis državljana Slovenije znaša 5,37 t. i. globalnega hektarja (gha), Zemlja pa razpolaga le z 12,2 milijarde hektarjev produktivnih površin (travniki, pašniki, obdelovalne površine, ribolovna območja …). Če bi vsi ljudje na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje, da bi zadovoljili svoje potrebe po naravnih virih. To kaže, da je naša trenutna poraba naravnih virov prevelika in da je skrajni čas za sprejetje trajnostnih ukrepov za življenje znotraj meja vzdržne rabe naravnih virov.

Ukrepi za zmanjšanje okoljskega vpliva

Slovenija sprejema ukrepe za zmanjšanje svojega okoljskega vpliva in spodbujanje trajnostnega razvoja, med drugim tudi prizadevanja za povečanje energetske učinkovitosti, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije.
Strategija razvoja Slovenije 2030 med drugim predvideva znižanje ekološkega odtisa za 20 odstotkov. Vlada pa namerava sprejeti podnebni zakon ter posodobiti Nacionalni energetski in podnebni načrt. Da bi dosegli cilj za petino znižanega ekološkega odtisa do leta 2030, sta poleg tehnoloških rešitev potrebna prehod na nizkoogljično krožno gospodarstvo in korenita sprememba navad naše družbe, poudarjajo na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Kalkulator za izračun osebnega ekološkega odtisa

Na inštitutu za zdravje in okolje so razvili slovenski kalkulator za izračun osebnega ekološkega odtisa, s katerim lahko vsak na enostaven način preveri, kako njegova dejanja vplivajo na okolje. Na isti spletni strani pa lahko najdemo tudi veliko nasvetov, kako svoj ekološki odtis zmanjšati ter pomagati našemu planetu.

Povzeto po www.rtvslo.si