home

OKOLJE MARIBOR

ALI ZA POPESTRITEV PRAZNIČNEGA VZDUŠJA POTREBUJEMO PIROTEHNIČNA SREDSTVA?


petek, 30. 12. 2016 | Okolje

Mesec december je mesec veselja in pričakovanj, vendar nam lepe trenutke pogosto kvarijo močni poki, ki jih povzročajo pirotehnična sredstva. Poleg hrupa uporaba pirotehnike povzroči tudi dodatno onesnaževanje zraka, saj se ob eksplozijah sprosti veliko strupenih delcev.

Meritve dokazujejo, da so koncentracije delcev, katerih premer znaša manj kot 10 mm, močno prekoračene prav v silvestrski noči. Na merilnem mestu Maribor Center je bila 1.1. 2016 ob polnoči zabeležena najvišja koncentracija delcev PM10 in je znašala več kot 160 mg/m3.

 

 

Slika 1: Koncentracije delcev PM10 na merilnem mestu Maribor Center v obdobju 31.12. 2015 do 2. 1. 2016 

Skupna značilnost vseh pirotehničnih sredstev je, da vsebujejo eksplozivne in zdravju škodljive snovi, med njimi tudi zelo strupene barijeve soli, kalijev kromat, svinčev nitrat, katerih smrtna doza je izjemno nizka. Pri aktivaciji eksplozivov se v ozračje sprostijo vse snovi, ki so del pirotehničnega sredstva ter produkti, ki nastanejo pri reakciji. Sproščeni, zelo majhni delci, lahko lebdijo v zraku več kot teden dni, kadar ni padavin. Ko se posedejo na površino, se ponovno vračajo v ozračje, npr. kot posledica cestnega prometa ali vetra. Padavine jih sperejo iz ozračja in tal, ter s tem onesnažijo površinske vode in podtalnico. Nevarna lastnost teh delcev je, da lahko prodrejo globoko v pljuča, kjer povzročajo vnetje dihalnih poti tudi pri sicer zdravih ljudeh, prehajajo celo v možgane in vplivajo na živčevje. Raziskave so pokazale povezavo med onesnaženostjo zraka in poslabšanjem bolezni pri ljudeh z respiratornimi boleznimi ter povečanje števila smrti pri starejših ljudeh zaradi bolezni srca in ožilja.

Preden uporabimo tovrstne izdelke pomislimo na svoje zdravje, na bolnike, starejše, male otroke in živali, ki jih hrup in svetlobni učinki zmotijo pri njihovem vsakodnevnem življenju. Predvsem živali, ki slišijo bistveno bolje kot ljudje in so zaradi intenzivnega hrupa močno prestrašene.

V skladu s slovensko zakonodajo je uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1 dovoljena le v času od 26. decembra do 2. januarja.