home

OKOLJE MARIBOR

Kaj so in kako nam lahko koristijo na naravi temelječe rešitve?


torek, 04. 04. 2023 | Okolje

Izmenjava primerov dobrih praks med občinami

V organizaciji Združenja mestnih občin Slovenije in ob podpori Konvencije županov za podnebne spremembe in energijo je 29.3.2023 v Hiši EU v Ljubljani potekal dogodek z naslovom »Na naravi temelječe rešitve in prilagajanje slovenskih mest podnebnim spremembam«. 

Cilj dogodka je bil okrepiti zmogljivosti občin pri pripravi projektov trajnostnega urbanega razvoja, ki vključujejo na naravi temelječe rešitve (v angleščini nature-based solutions ali NBS). To so rešitve, ki jih navdihuje in podpira narava, so stroškovno učinkovite in hkrati zagotavljajo različne koristi – od okoljskih do družbenih in gospodarskih. Prav tako lahko s tovrstnimi ukrepi izboljšamo odpornost mest in se lažje prilagodimo na podnebne spremembe. 

Ukrepi NBS so navedeni v dveh specifičnih ciljih Programa evropske kohezijske politike 2021-2027 - pri ukrepih za zagotavljanje in izboljšanje zelene infrastrukture v urbanih območjih ter pri spodbujanju celostnega razvoja mestnih območij. 

Dogodek je bil v prvem delu namenjen krepitvi znanja. Sodelovali so tuji in domači strokovnjaki, ki so predstavili koristi uporabe NBS in primere dobrih praks iz Slovenije in Evrope. Med drugimi je na predstavitvi sodelovala tudi Skupna služba varstva okolja, Skupne občinske uprave Maribor, ki je predstavila vsebino z naslovom »Prilagajanje na podnebne spremembe s tujerodnimi drevesnimi vrstami«. Predstavitve so na voljo na povezavi.
V drugem delu je potekala delavnica o konkretnih projektnih idejah mestnih občin. Med petimi projekti je bil predstavljen tudi Park Pekrski potok iz Mestne občine Maribor.
Vir: https://www.zmos.si/


Foto: ZMOS