home

OKOLJE MARIBOR

Ta konec tedna zaznamujejo kar trije okoljski dnevi


petek, 22. 04. 2022 | Okolje

22. aprila praznujemo Svetovni dan Zemlje, 23. aprila Dan v rabljenih oblačilih, 24. april pa Slovenski dan brez zavržene hrane.

Svetovni dan Zemlje je bil prvič organiziran že leta 1970, od takrat pa se vsakoletno obeležuje v več kot 192 državah. Koordinira ga globalna mreža Dneva Zemlje. Zemlja je planet, na katerem živimo. Površina Zemlje in njena atmosfera sta danes zaradi človeških in bioloških dejavnikov drastično spremenjeni. Kljub poudarjanju, kako zelo pomembni so odgovorno ravnanje z odpadki, varčevanje s pitno vodo, varčevanje z energijo ter odgovoren odnos do gozdov in živali, se ljudje danes premalo zavedamo dejstva, da je naša Zemlja minljiva in ranljiva. ­

Dan v rabljenih oblačilih obeležujemo od leta 2021. Raziskava Obleka naredi človeka je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, še redkeje pa se v Sloveniji poslužujemo izposoj. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kg oblačil. Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in »hiperodlaganje«, ki se jim najlažje zoperstavimo z zgledom, od tod tudi zamisel in potreba po Dnevu v rabljenih oblačilih.

Ta dan pa je odlična priložnost tudi za izobraževalne ustanove, nevladne organizacije in podjetja, da trajnostno ravnanje prenesejo tudi na svoje uporabnike oz. zaposlene. Tako smo tudi v Mestni občini Maribor, na pobudo Skupne službe varstva okolja Skupne občinske uprave Maribor, svoje zaposlene informirali o problematiki pretirane proizvodnje, potrošnje in odlaganja oblačil. V sredo, 20. aprila 2022, smo s pomočjo Zveze prijateljev mladine Maribor organizirali izmenjevalnico oblačil »Cunjami« na Trgu Leona Štuklja, ki so se ga udeležili nekateri zaposleni iz mestne uprave in tudi drugi zainteresirani občani. Na dogodku smo prisluhnili strokovnemu predavanju Katje Sreš iz organizacije Ekologi brez meja. Udeleženci so bili nad dogodkom navdušeni, si pa želimo, da bi se podobnih aktivnosti v prihodnje udeležilo še več ljudi.

 

 

 

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Proč mečemo ogromne količine neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane, saj imamo v razvitih državah svežo in poceni hrano vedno na dosegu roke.

Letos bomo zato 24. aprila že drugič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.

Vir:

www.oblekanaredicloveka.si

www.boljsi-svet.si

www.ebm.si