home

OKOLJE MARIBOR

SPOMLADANSKO ČIŠČENJE OKOLICE, NE KURIMO ODPADA


četrtek, 14. 03. 2024 | Okolje

V povezavi s kurjenjem zelenega odreza in drugih vrtnih odpadkov se seznanimo s predpisi in omejitvami – globe so visoke

V zgodnjem pomladnem času se običajno lotevamo čiščenja okolice, ki nas pa lahko veliko stane, v kolikor nismo seznanjeni s predpisi. Odpadno vejevje, listje, trava, plevel, okrasne rastline ipd. sodijo med odpadke, ki jih je izrecno prepovedano kuriti razen v izjemnih oziroma redkih primerih. Prepoved velja seveda tudi za dvorišča individualnih stanovanjskih hiš. Gre predvsem za tveganje pred požari in za onesnaženje zraka, saj ravno zeleni vrtni odpad povzroča izjemno dimljenje, ki je zdravju škodljivo.


 
Vir slike: Google


Za zeleni vrtni odpad imamo na domačem vrtu možnost kompostiranja, kamor lahko nalagamo tudi biološko razgradljiv kuhinjski odpad. Pravilno pripravljen kompost bo dobrodošel za ekološko gnojenje, hkrati pa z odlaganjem nimamo nobenih stroškov in posebnega dela. 

Drug način je, da zeleni odpad odložimo v zelene zabojnike, v kolikor je odpada več pa lahko naročimo odvoz ali pa ga sami dostavimo v zbirne centre. Prepovedano je tudi rezanje, drobljenje, mletje in drugi načini, ki se odvajajo z odpadno vodo v kanalizacijo.

Redka izjema, ki dovoljuje kurjenje je v kmetijski dejavnosti v primeru okuženih rastlin in škodljivcev in kjer lahko z namenom nadaljnje uporabe (npr. pepel) kurimo rastlinske ostanke. V takem primeru moramo seveda urediti kurišče v skladu s požarno varnostnimi predpisi (varovanje kurišča, oddaljenost od gozda, upoštevanje vetra, pogasitev kurišča, idr).

Globe za nespoštovanje predpisov varstva pred požarom in nedovoljenega kurjenja so visoke, za posameznike od 500 do 4.500 EUR, nadzor pa izvajajo občinski inšpektorji.

Pazimo torej, kako ravnamo z zelenim odrezom in vrtnimi odpadki, pa čeprav je to na lastnem dvorišču.