home

OKOLJE MARIBOR

ODSTRANJEVANJE INVAZIVNIH DREVES NA OBMOČJU PIRAMIDE


torek, 01. 06. 2021 | Okolje

Lesarska šola je v okviru projekta ALPTREES odstranjevala veliki pajesen na Piramidi

Foto: projekt ALPTREES

 

   

 

Konec meseca maja smo v okviru projekta ALPTREES koordinirali odstranjevanje večjega rastišča velikih pajesenov na južnem pobočju Piramide, ki sodi v širše zavarovano območje Mestnega parka. Veliki pajesen sodi med invazivne tujerodne drevesne vrste, ki se hitro širijo in povzročajo škodo, zato smo se s strokovnega vidika odločili drevesa odstraniti.

 

Dogodek se je odvijal v okviru projekta ALPTREES - Transnacionalno sodelovanje za trajnostno upravljanje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v urbanih, primestnih in gozdnih ekosistemih na območju Alp. MOM je partner pri projektu ALPTREES, ki ga delno financira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru programa Interreg Območje Alp.

https://www.alpine-space.eu/projects/alptrees/en/homehttps://www.facebook.com/alptrees

 

Lesarska šola odlično opravila zahtevno delo

Odstranjevanje velikega pajesena so izvedli dijaki in profesorji Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Območje bodo začasno zaščitili s črno folijo, ki bo velikemu pajesenu preprečevala nadaljnjo rast. Dijaki bodo pri praktičnem pouku spoznavali lastnosti lesa tujerodnih (invazivnih) drevesnih vrst in možnosti njihove uporabe. Na lesarski šoli načrtujejo tudi pripravo razstave izdelkov iz lesa tujerodnih vrst.

 

VELIKI PAJESEN – nezahtevna in strupena vrsta

Veliki  pajesen (Ailanthus altissima) prepoznamo po dolgih sestavljenih listih, ki spominjajo na palmine in imajo neprijeten vonj, če jih zmečkamo. Je zelo nezahtevna in strupena vrsta. Podrobnejši opis je dostopen na povezavi, kjer so tudi osnovni napotki glede odstranjevanja: http://okolje.maribor.si/uploads/media/Veliki_pajesen.pdf