home

OKOLJE MARIBOR

20. maj – SVETOVNI DAN ČEBEL


sreda, 19. 05. 2021 | Okolje

Če bodo izumrle čebele, bo ogroženo tudi človeštvo!

20. maja  se je rodil Anton Janša (1734 - 1773), slovenski čebelar, pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za čebele tistega časa. Bil je akademsko izobražen slikar in čebelar, prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju. Napisal je dve odmevni strokovni knjigi (Razprava o rojenju čebel in Popolni nauk o čebelarstvu), ki sta takrat prinesli veliko novosti in svetovno čebelarsko znanje ter ovrgli precej tedanjih krivih naukov. Čebele so zelo pomembne opraševalke in zagotavljajo eno tretjino hrane. Če čebele izginejo, sicer ne bi bili lačni, ostali pa bi brez sadja in zelenjave. Če bi čebela izginila s planeta, bi pomenilo, da je planet zelo onesnažen in smo z Zemljo naredili nekaj hudo narobe. To bi bila napoved, da bo čez nekaj let izumrl tudi človek.

Za obstoj čebel je pomembna biotska raznovrstnost ali biodiverziteta, ki pomeni raznolikost živih organizmov in zajema vse oblike življenja na Zemlji. Zanjo se z različnimi aktivnostmi trudimo tudi v Mestni občini Maribor.

MOM vsako leto preko javnega razpisa s področja varstva okolja in ohranjane narave podpre mnoge nevladne organizacije pri njihovih aktivnostih in posameznih projektih. Tako je v MOM aktivnih kar nekaj društev, ki se ukvarjajo z varstvom posameznih vrst, izobraževanjem s področja ohranjanja narave, skrbi za čisto okolje in gibanjem v naravnem okolju.

S projekti je tako narejenega veliko za ohranjanje posameznih vrst, izboljšanje njihovega življenjskega okolja ter informiranje, ozaveščanje in vključevanje javnosti.

MOM tudi podpira nove ideje in pilotne projekte, ki se porajajo v okviru civilne iniciative oz. nevladnih organizacij ter se vsebinsko nanašajo na povečanje biodiverzitete na javnih površinah. Tako je nazadnje bil vzpostavljen mini urbani gozdiček v mestni četrti Magdalena po metodi japonskega botanika Akire Miyawakija, kjer se je zasadilo veliko avtohtonih vrst rastlin. Posajenih je bilo skupaj 853 sadik kar 22 različnih sort avtohtonih dreves, grmičevja in visokih travniških cvetic. Tovrstni gozdički so zelo primerni za urbana okolja, saj večajo biotsko raznovrstnost, hladijo okolje in so protihrupna zaščita. S projektom se bo ugotovilo, ali se bi lahko ta koncept (mini urbani gozdiček in visoke travniške cvetlice) v prihodnjih letih uporabili še na kakšnih drugih lokacijah Mestne občine Maribor.

Na ta dan se bo odvilo več dogodkov, ki bodo poudarile pomen čebel: - SNAGA vas v četrtek 20. maja vabi v Mestni park. Organizirali bodo voden sprehod po parku z ogledom in spoznavanjem medovitih rastlin, ki krasijo našo zeleno oazo sredi mesta in predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu za naše čebelice.  Sprehod se bo odvil v dveh terminih:
  • ob 11. uri dopoldan
  • ob 16. uri popoldan
- lahko se odpravite po Čebelji poti v Ljubljani, v sredo, 26. maja 2021, od 10. do 13. ure