home

OKOLJE MARIBOR

Nove merilne postaje za spremljanje vodostaja na potokih


petek, 23. 06. 2023 | Okolje

Merilne postaje so bile nameščene v okviru projekta SMARTRIVER in sicer na potokih, kjer je poplavna ogroženost.

Projekt SMARTRIVER  – »Vzpostavitev pametnega upravljanja poplavno tveganih porečij« se izvaja na območju mest in njihovih porečij (Misa, Glafkos in Charadros, Drava, Vjosa, Bosna), ki jih zaradi podnebnih sprememb ogrožajo poplave. Predvidena je priprava ukrepov za zmanjšanje tveganja poplav na področju partnerjev projekta, izmenjava znanj in izkušenj ter promocija transnacionalnega modela upravljanja za zmanjšanje vpliva podnebnih sprememb v Jadransko – jonski makro regiji. Projekt bo pripomogel k razvoju načrtov za zmanjšanje tveganja poplav s pomočjo vzpostavitve skupnih metodologij na podlagi izmenjave znanj in izkušenj.

Zaradi povečane količine padavin, se povečajo količine padavinskih voda iz pritokov, ki se stekajo v reko Dravo na območju Maribora. Padavinske vode prav tako ogrožajo kanalizacijski sistem,  zaradi česar prihaja do poplav in poškodb javne infrastrukture in zasebnih objektov.

Namen projekta je izdelava akcijskega načrta z ukrepi in strokovnih podlag proti poplavljanju pritokov reke Drave v Mestni občini Maribor predvsem na vodotokih Blažovnica in Pekrski potok. V okviru projekta se izvajajo posveti in delavnice s strokovnimi institucijami na lokalni in državni ravni ter s širšo javnostjo za pregled stanja in pripravo protipoplavnih ukrepov.

V mesecu maju so v Mestni občini Maribor namestili prve merilne postaje za spremljanje vodostaja na potokih, kjer je poplavna ogroženost.

Več o projektu lahko preberete tukaj.