home

OKOLJE MARIBOR

VABILO: Odpadki v zelenem gospodarstvu


sreda, 16. 02. 2022 | Okolje

V petek, 18. 2. 2022, se bo v organizaciji Inštituta za družbeno ekologijo (IDE) v okviru razstave Green Recovery Tour odvila okrogla miza Odpadki v zelenem gospodarstvu.

Vlada sprejema uredbo za 4 nove sežigalnice odpadkov, med lokacijami se omenja tudi Maribor. Medtem pa nekatera pomembna vprašanja ostajajo odprta: koliko odpadkov bodo sežigale, kako zagotoviti učinkovit nadzor, kako bo sežig odpadkov vplival na kakovost življenja lokalnih skupnosti? Zakaj bi morali odpadke preprečevati, jih več ponovno uporabljati in reciklirati?

Na Inštitutu za družbeno ekologijo vas v sklopu razstave “Green Recovery Tour” vabijo na okroglo mizo, ki bo 18. februarja 2022, ob 16.00 v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru. Spregovorili bodo o vlogi in razumevanju odpadkov kot virov v krožnem gospodarstvu.

Ravnanje z odpadki v nizkoogljičnem krožnem gospodarstvu odpadke razume kot vire. Spremenjeno oblikovanje, nadomeščanje izdelkov s storitvami, opuščanje nevarnih snovi, mreže popravil in podaljševanje življenjske dobe ohranjajo izdelke v uporabi dalj časa. Ločeno zbiranje, razstavljanje in recikliranje odpadkov pa omogoča zapiranje snovnih krogov. To prinaša številne koristi, kot je zmanjševanje tveganj za gospodarstvo glede dobavnih verig, manj sežigalnic in odlagališč, manjša poraba energije in manjše emisije toplogrednih plinov. Slovenska podjetja pri prehodu v krožno gospodarstvo trenutno zaostajajo za povprečjem EU. Pomembno je, da se o zelenem in krožnem gospodarstvu čimveč javno pogovarjamo, se vprašamo, ali so naši načrti dovolj ambiciozni glede podnebnih ciljev ter ozelenitve gospodarstva. Da premislimo, v kolikšni meri zeleno prihodnost res postavljamo na prvo mesto.

 

PROGRAM

14.00 – 18:00 Razstava - Green Recovery Tour

16:00 – 18:00 Okrogla miza

16:00 – 16:10 Uvodni nagovor Urša Zgojznik, direktorica Inštituta za družbeno ekologijo

16:10 – 17:30 Razprava (moderira Urša Zgojznik) Gostje: Thomas Waitz, predsednik Zeleni Evrope; Sandra Krautwaschl, predsednica in članica parlamenta Avstrijske Štajerske; Veronika Nitsche, članica parlamenta Avstrijske Štajerske; Georg Schwarzl, član parlamenta Avstrijske Štajerske; Miha Stegel, civilna iniciativa DANES!; Erika Oblak, Eko krog; Katja Sreš, Ekologi brez meja

17:30 – 17:45 Vprašanja in odgovori

17.45 – 18.00 Zaključne misli

 

Dvorana sprejme največ 45 udeležencev. Zaradi omejenega števila mest vas prosimo, da se na dogodek prijavite prek obrazca https://forms.gle/JSA96CKTs4T8ewYh9 do četrka, 17. februarja 2022 do 12:00. Več informacij o dogodku najdete na spletni strani https://www.ideinstitut.si/dogodki/  in na Facebook strani https://www.facebook.com/ideinst 

Vstop na dogodek je brezplačen. Prevajanje bo zagotovljeno. Na dogodku bomo upoštevali PCT. Velja tudi spoštovanje ukrepov za preprečevanje okužbe s Covid-19. Lepo vabljeni!