home

OKOLJE MARIBOR

PRVI VROČINSKI VAL


torek, 20. 06. 2023 | Okolje

Z začetkom poletja tudi prvi vročinski val

Če je bilo vreme še do preteklega tedna dokaj muhasto in "aprilsko", pa se v tem tednu že začenja prvi vročinski val, ki bo v osrednji in vzhodni Sloveniji prinesel močno poletne temperature. V prihodnjih dneh je pričakovati tudi visoko relativno vlago, kar daje občutek vročine še nekoliko večji. 
Iz Afrike se nam približuje vroč, afriški zrak, ki s seboj prinaša tudi saharski pesek, s tem pa občutno povišanje delcev PM10. Najbolj izrazite povečane koncentracije delcev PM10 bo občutiti na predvideno najbolj vroč dan, četrtek.

Zaradi visoke vlage v zraku težje ohlajamo telo z znojenjem, zato je toplotna obremenitev telesa večja, še zlasti v tem času, ko telo na vročino še ni dovolj prilagojeno. Zato se v času vročine umaknimo v senco ali v zaprte prostore, pijmo več tekočine kot običajno in zmanjšajmo aktivnosti, predvsem športne. Ne izpostavljajmo se soncu, nujne opravke pa prestavimo v jutranji ali večerni čas.
Več o širjenju saharskega peska preko Slovenije si lahko pogledate na modelski napovedi (link na modelska napoved), ki jo je pripravil ARSO.

Vir: ARSO