home

OKOLJE MARIBOR

Akcija ob Mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti


petek, 21. 05. 2021 | Okolje

Stražun smo razbremenili tujerodnih vrst rib

S pomočjo Ribiške družine Maribor smo Stražun razbremenili tujerodnih invazivnih vrst rib iz mlak, ki so ekološko izredno občutljiv prostor - močvirski biotop. Zlate ribice že dolgo veljajo za priljubljeno terarijsko vrsto rib, ki izvira iz Azije. Danes je ena izmed najpogosteje izpuščenih tujerodnih živalskih vrst. Pozivamo vas, da tujerodnih vrst ne izpuščate v naravno okolje!

Zakaj zlate ribice ne smemo izpustiti v naravo?

Tujerodna vrsta izpuščene v naravo lahko ima negativen vpliv na celoten ekosistem. Največjo grožnjo predstavlja vrstam, ki imajo podobne ekološke zahteve in s katerimi se hrani. Poleg tega prenaša tudi številne patogene in zajedavce, ki so lahko nevarni za druge vrste. Tujerodne vrste povzročajo težave domorodnim vrstam, saj jih izpodrivajo, prenašajo tudi bolezni in zajedavce, proti katerim domorodne vrste niso odporne ali nanje prilagojene. Prav tako se ribice prehranjujejo s paglavci zavarovanih dvoživk (pupki, žabe) in mnogih vodnih žuželk, ki jim mlaka nudi življenjski prostor. Vse to ogroža biotsko raznovrstnost. Če jih ne odstranimo takoj, se hitro razmnožijo, težje jih je izloviti in strošek izlova je posledično veliko večji.

Kako preprečiti in obvladovati vnos in širjenje invazivnih tujerodnih vrst?

Na ravni EU vse do leta 2015 ni bilo posebnega predpisa, ki bi urejal področje invazivnih tujerodnih vrst. Ministrstvo za okolje in prostor je sedaj v obravnavo posredovalo osnutek Uredbe o izvajanju Uredbe (EU) o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst.

»Tudi mi smo del rešitve«, na nagovarja slogan ob letošnjem Mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti

Organizacija Združenih narodov vsako leto 22. maja obeležuje mednarodni dan biotske raznovrstnosti z namenom ohranjanja in krepitve pestrosti živalskega in rastlinskega sveta ter življenjskih okolij na Zemlji. Ob tem dnevu, bi radi še posebej poudarili, da se invazivnih tujerodnih vrst ne sme vnašati v naravno okolje. Invazivne tujerodne vrste so ena glavnih groženj biotski raznovrstnosti in povezanim ekosistemskim storitvam, predvsem v geografsko in evolucijsko izoliranih ekosistemih, kot so majhni otoki.

Zakaj je tako pomembna?

Biotska raznovrstnost je med drugim pomembna za ekosistemske storitve, tj. storitve, ki izvirajo iz narave, kot so opraševanje, uravnavanje podnebja, zaščita pred poplavami, rodovitnost tal ter proizvodnja hrane, goriva, vlaken in zdravil.

Vendar smo trenutno priča izgubi biotske raznovrstnosti. Glavni vzroki za to izgubo so spremembe naravnih habitatov zaradi sistemov intenzivne kmetijske proizvodnje, gradnje, krčenja gozdov, prekomernega izkoriščanja rek, jezer in tal, onesnaževanje okolja ter invazivne tuje vrste in globalne podnebne spremembe.

Prosimo, da tujerodnih vrst ne izpuščate v naravno okolje!

 

Skupna občinska uprava Maribor

Skupna služba varstva okolja