home

OKOLJE MARIBOR

3. MAREC: SVETOVNI DAN PROSTOŽIVEČIH ŽIVALSKIH IN RASTLINSKIH VRST


četrtek, 03. 03. 2022 | Okolje

Na ta dan je bila leta 1973 v Washingtonu sprejeta Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Konvencija CITES).

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je konec leta 2013 razglasila 3. marec za Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst (World Wildlife Day). Na ta dan je bila leta 1973 v Washingtonu sprejeta Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Konvencija CITES).

Slovenija je biotsko izredno bogata in je z več kot 37 % ozemlja vključenega v omrežje evropsko pomembnih habitatov in vrst (Natura 2000) vodilna v EU. Do zdaj je bilo na območju Slovenije dokumentiranih približno 15.000 živalskih vrst, 6.000 rastlinskih vrst in 5.000 vrst gliv. Med njimi je veliko endemičnih vrst, od tega med višjimi rastlinami 40 taksonov z 22 ozkimi endemiti s prevladujočo razširjenostjo v Sloveniji. Na našem ozemlju živi 850 endemičnih taksonov živali, vključno z jamskimi živalmi.

V Nacionalnem programu varstva okolja (NPVO), katerega del je tudi Nacionalni program varstva narave (NPVN), so opredeljeni cilji in ukrepi za ohranjanje prosto živečih rastlinskih in živalskih vrst v Sloveniji kot tudi zaveze države na mednarodni ravni.

Lynx, Cat, Big Cat

(Foto: pixabay.com)

Po podatkih z rdečega seznama Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN) je po svetu kritično ogroženih več kot 8400 živalskih in rastlinskih vrst, še skoraj 30.000 pa jih je ogroženih ali ranljivih. Združeni narodi ob današnjem dnevu opozarjajo, da so od prosto živečih živali in rastlin ter virov, ki jih ustvarjajo, odvisni ljudje po vsem svetu tako na področju hrane in zdravil kot oblačil in bivališč. Od narave so odvisni tudi preživljanje in gospodarske priložnosti milijonov ljudi po svetu.

Tema Svetovnega dneva prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst v letu 2022 je obnovitev ključnih vrst za obnovo ekosistemov.