home

OKOLJE MARIBOR

NA POT SE ODPRAVIJO DVAKRAT NA LETO


ponedeljek, 10. 05. 2021 | Okolje

Svetovni dan ptic selivk

Vir: WMBD 2021

Vir: DOPPS

Združeni narodi so leta 2006 sklenili, da bo drugi vikend v maju vsako leto praznoval svetovni dan ptic selivk.

Slovenija je za ptice selivke izjemno pomembna država. Predvsem so za ptice selivke na njihovi selitveni poti pomembna varna počivališča z dovolj hrane. Od 388 poznanih vrst v Sloveniji se jih seli kar štiri petine oziroma 79 odstotkov.

Večina evropskih selivk zimo preživlja v nizko ekvatorialni in južni Afriki. Kot prvi se vrnejo škorci, sledijo lastovke, kukavice, bele štorklje, hudourniki, slavci in ostale vrste. V južne kraje se ponovno vračajo v obdobju od konca avgusta do začetka novembra.

Ornitologi selitve ptic ugotavljajo z načrtnim lovom ptic in obročkanjem. V Sloveniji imamo že razmeroma dolgo tradicijo organiziranega lova in obročkanja ptičev, saj je bil že leta 1926 v Ljubljani ustanovljen Ornitološki observatorij, ki je med svoje dejavnosti uvrstil tudi obročkanje ptic. Danes na državni ravni te dejavnosti usklajuje Prirodoslovni muzej Slovenije.

Najdaljša selitvena pot pripada komaj 100 gramov težki polarni čigri (Sterna paradisaea), ki je dolga neverjetnih 70.000 kilometrov. Te majhne ptice so na poti kar osem mesecev v letu in so razpete med severnimi in južnimi polarnimi območji. Na Ptujskem jezeru lahko spremljate populacijo Navadne čigre, ki je prebivalka peščenih obal in se prehranjuje zgolj na vodi. Odrasli osebki imajo oranžno - rdeč kljun s temno konico. Po hrbtu je temno siva, medtem ko je spodnja stran kril, razen robov na konicah, povsem bela. Navadno čigro pri nas uvrščamo med redke gnezdilke.

PTICE POKAZATELJI OHRANJENOSTI OKOLJA

Ptice selivke ne poznajo meja, zato si moramo za njihovo ohranitev prizadevati v vseh državah. Prav zato, da se zaščitijo pomembne postaje na selitveni poti, kjer se ptice pri selitvi ustavijo, nahranijo in odpočijejo, je bilo vzpostavljeno omrežje mednarodno pomembnih območij za ptice. To omrežje deluje zdaj v več kot 120 državah po svetu, tudi v Sloveniji, kjer se je 35 takih področij.

Med glavnimi grožnjami, s katerimi se srečujejo ptice selivke, je širjenje bolezni in vpliv človekovih dejavnosti. Uničenje krajev za razmnoževanje zmanjšuje število prostorov, ki so na voljo pticam, da se razmnožijo in tvegajo njihovo populacijo.

Tudi zavržena odpadna plastika, je velika grožnja za ptice. Če ne bo odločnega ukrepanja, bo imelo do leta 2050 kar 99 odstotkov vseh ptic v želodcih plastiko, kaže pred kratkim objavljena raziskava britanskih, ameriških in avstralskih znanstvenikov.

SIMBOLIKA PTIC

Podoba ptice je eden najpogosteje uporabljenih simbolov. Ptice simbolizirajo svobodo in lepoto. Posamezne vrste ptic imajo tudi  različne posebne pomene. Orel simbolizira pogum, moč in svobodo duha, sova je simbol modrosti in učenosti, golob simbolizira mir in plemenito ljubezen, štorklja prinaša družinsko srečo in obljublja naraščaj, labod je simbol lepote in miline, srako se povezuje s tatvino in hinavščino, kukavica pa prinaša bogastvo, a le če imate takrat, ko jo spomladi prvič slišite, pri sebi kakšen novčič.

Več o pticah Slovenije: https://www.ptice.si/ptice-in-ljudje/ptice-slovenije/