home

OKOLJE MARIBOR

UKREPI OBČUTNO PRIPOMOREJO K BOLJŠEMU ZRAKU V MESTU


sreda, 06. 01. 2021 | Okolje

Kakovost mestnega zraka

Spet je leto naokoli, leto, ki nam je prineslo veliko odrekanja, saj je v dobršni meri povezano s korona ukrepi. Medtem ko se ljudje borimo proti virusu z delom na domu, omejitvami gibanja, maskami, omejevanju stikov, pa nam narava razkriva čisto svoja sporočila.

Vsako leto smo v času silvestrovanja beležili vsaj trikratno povečanje PM10 delcev, predvsem zaradi ognjemetov oziroma pirotehnike (mejna vrednost za delce je 50 µg/m3). Letos sicer že tretje leto zapovrstjo občina Maribor ni organizirala ognjemeta, čeprav se je v tem času našel tudi kakšen sponzor, ki je izvedel ognjemet. Hkrati pa se je pojavila množica lokalnih, manjših ognjemetov in ostale pirotehnike, ki so spet znatno povečale koncentracijo delcev.

Ob lanskem koncu leta smo tam, kjer je to mogoče, že dva meseca delali od doma, šole in vrtci so bili zaprti, prav tako je bil zadržan javni potniški promet. Veliko manj voženj otrok in v službo, omejitev gibanja v večernih urah in manj pirotehnike, ki se kljub zakonski prepovedi ni dovolj upoštevala, pa je prineslo velikansko olajšanje za mestni zrak. Onesnaženost zraka s PM10 delci ni niti za silvestrovo presegala mejne vrednosti, česar ne pomnimo. Največja koncentracija delcev ni presegala 50 µg/m3, prav tako v celotnem času silvestrske noči ne beležimo nobenega preseganja.

Ali bomo poslušali kaj nam narava sporoča, se bomo zamislili in vsaj malo omejili naše navade in razvade, da ohranimo okolje in s tem zdravje?

Iz diagrama je razvidna primerjava koncentracij v preteklih letih in koncentracije, dosežene v prehodu iz lanskega na letošnje leto (zelena površina).

Pripravila:

Irena KOZAR SKUPNA OBČINSKA UPRAVA MARIBOR SKUPNA SLUŽBA VARSTVA OKOLJA