home

OKOLJE MARIBOR

Svečana trgatev najstarejše trte je Zero waste prireditev z rekordno stopnjo ločenih odpadkov


četrtek, 21. 10. 2021 | Okolje

Na letošnji že 35. izvedbi prireditve je Zavod za turizem Maribor v sodelovanju z Ekologi brez meja poskrbel za zmanjšanje količine odpadkov in njihovo dosledno ločeno zbiranje.

Svečana trgatev Stare trte se je letos prvič podala na pot do manj odpadkov. Prvi korak k odgovornemu ravnanju z viri in odpadki na večjih mestnih prireditvah je Zavod za turizem Maribor naredil z lanskoletnim podpisom zero waste zaveze, kateri je sledila priprava ukrepov pri izvedbi svečane trgatve Stare trte. 

Med ključnimi ukrepi na prireditvi so bili:
  • Usposabljanje za sodelujoče lokalne ponudnike.

  • Na prizorišču prireditve so na vidno mesto postavili ekološki otok in bili v pomoč pri pravilnem odlaganju odpadkov. 

  • Zavod za turizem Maribor je za sodelujoče ponudnike zagotovil biorazgradljivo embalažo iz sladkornega trsa, ponudil možnost plačila kavcije za kozarce za večkratno uporabo in pozival obiskovalce, naj na prireditvi uporabijo tudi lastno embalažo za hrano.

Skupno je na svečani trgatvi najstarejše trte nastalo 31 kg odpadkov, od tega le 0,6 kg odpadkov, ki jih ni bilo mogoče razvrstiti v zabojnike za ločeno zbiranje (mešani komunalni odpadki), največji delež (20,2 kg) odpadkov pa so predstavljali biološki odpadki. Prireditev je tako dosegla 98 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov, kar je trenutno rekord v mreži Zero waste Slovenija.

Katja Sreš, Ekologi brez meja: "Svečana trgatev najstarejše trte je dosegla cilj in prejela najbolj laskav odpadkovni naziv. A zero waste je pot in to je le konkreten začetek skupnih prizadevanj za prireditve z manj odpadki v mestu, ki je s to tretjo zero waste prireditvijo nedvomno pomemben zgled za ostale organizatorje po Sloveniji."

 

Vir: www.visitmaribor.si