home

OKOLJE MARIBOR

Priporočila organizatorjem prireditev


petek, 04. 07. 2014 | Okolje

Ali veste kakšni so postopki, ki jih je potrebno upoštevati pri organizaciji tistih prireditev, ki bodisi uporabljajo zvočne naprave in/ali se odvijajo v naravnem okolju? Ugotavljamo namreč, da se vidika varstva okolja in ohranjanja narave v takih primerih le redko upošteva.

Za javne prireditve in shode, kjer se predvideva prekomerna obremenitev okolja zaradi hrupa zvočnih naprav, je obvezna pridobitev dovoljenja za začasno ali občasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom. V primeru, da prireditev poteka v dnevnem času in obremenitev okolja s hrupom ni prekomerna, zadostuje le prijava prireditve. Dovoljenja in potrdila o prijavi izdaja Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave. Rok za oddajo vloge za dovoljenje je 30 dni pred prireditvijo, medtem ko je rok za prijavo 7 dni pred prireditvijo. Podrobnejše informacije, navodila in obrazce najdete na spletni strani www.maribor.si/okolje, pod rubriko Hrup – Javne prireditve.

 

Izpolnjene obrazce z vsemi prilogami oddate v vložišče Mestne občine Maribor, Ulica heroja Staneta 1 ali pošljete skenirano po elektronski pošti na naslov: mestna.obcina@maribor.si .

 

Kontakt:

Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave

ga. Saša Bricman Rantuša

Slovenska ulica 40

2000 Maribor

tel.: 02 220 1 445

e-pošta: info-okolje@maribor.si

 

V primeru, da se prireditev odvija na območju, ki je zavarovano po predpisih s področja varstva narave (npr. Mariborski otok, Mestni park in nekateri drugi parki in drevoredi v mestu), je obvezno potrebno za soglasje zaprositi Zavod RS za varstvo narave, območna enota Maribor, ki poda pogoje, pod katerimi se prireditev lahko izvaja.

 

Kontakt:

Zavod RS za varstvo narave, OE Maribor

Pobreška c. 20a

2000 Maribor

tel.: 02 333 1 370

 

Za zavarovane spomenike oblikovane narave v Mariboru (npr. Mestni park) pa je pristojen tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Maribor, ki izdaja kulturnovarstvene akte (pogoje in soglasja).

 

Kontakt: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Maribor Slomškov trg 6 2000 Maribor tel.: 02 228 4 811
e-pošta: tajnistvo.mb@zvkds.si

 

 

V izogib prijavi kršitev inšpekcijskim službam vas prosimo, da upoštevate navedene postopke.