TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV 2024
četrtek, 21. 11. 2024 | Okolje
Od 16. do 24. novembra poteka teden zmanjševanja odpadkov
V Sloveniji smo lani zavrgli 165.000 t hrane, od tega je neužitni del predstavljal 63% in kar 61.000 t še užitne hrane. To je kar 78 kg na prebivalca, kar je sicer najmanj v EU, vendar je kljub temu potrebno prebivalce osveščati o trajnostnem ravnanju z viri in odpadki. Največ odpadne hrane nastane v gospodinjstvih, ostalo pa še pri proizvodnji hrane in pijač, distribuciji, trgovini z živili in gostinstvu.
Največji delež odpadne hrane se predela v bioplinarnah in kompostarnah, ostala pa je predelana z drugimi postopki (sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki).
Več o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov in ravnanju z odpadno hrano lahko preberete na spletni strani Javnega holdinga Maribor.
Vir: SURS