home

OKOLJE MARIBOR

Povečano smetenje ob cestah


sreda, 22. 02. 2023 | Okolje

Ekologi brez meja, so v sredini februarja izvedli študijo o smetenju ob različnih tipih slovenskih cest, tudi na območju Maribora.

Na 24 izbranih odsekih cest so Ekologi brez meja pobrali skupno 8713 kosov odpadkov oziroma skoraj 145 kilogramov smeti. Slaba tretjina (32,1 % ) pobranih odpadkov so predstavljali odpadki, ki bi jih lahko pokrival kavcijski sistem.

Med cestnimi odseki je bila vključena tudi lokalna cesta v Mariboru na Vrbanski cesti, od Račjega dvora v smeri Škofijske gimnazije, kot ena izmed 12-ih v vsaki statistični regiji. Analizo so delali še na 7-ih odsekih na regionalnih cestah in 5-ih odsekih na avtocestah (zajeli so po enega na vsakem avtocestnem kraku ter enega na ljubljanski obvoznici).

Vodja raziskave Barbara Kirn je povedala: »Smetenje škodi vsem: okolju, našemu zdravju in denarnicam, zato poskrbimo za pravilno odlaganje odpadkov. Podatki iz drugih evropskih držav so jasni: samo s pomočjo kavcijskega sistema lahko dosežemo najvišje stopnje ločeno zbranih odpadkov (čez 90 %), in kar je še pomembnejše: preprečimo uhajanje odpadkov v okolje, kjer privabljajo nove. Če želimo doseči cilje iz SUP-direktive, je čimprejšnja uvedba kavcijskega sistema edina pot.«. Raziskavo bodo ponovili po uvedbi kavcijskega sistema v Sloveniji.

Več o raziskavi najdete v njihovem prispevku.

Poročilo raziskave o nasmetenosti slovenskih cest pa tukaj.

Obcestni odpadki so žal stalnica tudi na območju Mestne občine Maribor in na območjih manjših sosednjih občin. Še posebej so zgoščeni ob cestah izven naselij, kjer onesnaževalec velikokrat ostane neznan. Kritične točke so predvsem povezovalne ceste med naselji, avtocestni odseki in s tem uvozi in izvozi, robovi gozdov, najdemo pa tudi kupe smeti sredi gozdov ali na drugih, bolj odmaknjenih lokacijah.

Ugotavljamo, da je vzrok tovrstnega smetenja še vedno nizka raven ozaveščenosti ljudi glede ravnanja z odpadki in pomanjkanje občutka odgovornosti do narave oz. okolja kljub temu, da se javno zvrsti veliko obvestil, napotil, opozoril na to temo. Zato ponovno pozivamo vse k čim bolj odgovornemu ravnanju s smetmi in spoštljivejšemu odnosu do narave. Največji  napredek bomo dosegli, če tradicionalne spomladanske čistilne akcije, ki so na prostovoljni bazi, sploh ne bodo več potrebne.

https://sobotainfo.com/sites/default/files/styles/novica/public/slike/naslovne/2023/2/19/sentpetrska-brezje-c.jpg

Vir: sobotainfo.com/novica/slovenija/kup-odpadkov-ob-slovenskih-cestah-cimprejsnja-uvedba-kavcijskega-sistema-edina-pot