home

OKOLJE MARIBOR

Sprejeta je bila Uredba o subvencijah za nakup lesnih peletov


petek, 27. 01. 2023 | Okolje

Od 25.1.2023 je v veljavi nova uredba, ki določa način izplačila subvencije za nakup lesnih peletov.

Vlada je na svoji 58. dopisni seji sprejela uredbo, ki določa način izplačila subvencije za nakup lesnih peletov, podrobnejše pogoje glede dokazil in izplačil ter podrobnejšo vsebino spletne aplikacije za uveljavljanje subvencije.

Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije (ZNPOVCE) v 10. členu ureja subvencije za nakup lesnih peletov, ki se bodo zagotavljale iz sredstev centra za podpore.

Do subvencije je upravičena fizična oseba, ki razpolaga z vgrajeno kurilno napravo za običajne potrebe oskrbe s toplotno energijo svojega gospodinjstva v Republiki Sloveniji in pri tem kot gorivo uporablja lesne pelete ter je v obdobju od 1. septembra 2022 do 31. decembra 2022 opravila nakup peletov za ogrevanje svojega gospodinjstva. Za eno kurilno napravo je ne glede na število opravljenih nakupov možno vložiti zgolj eno vlogo za pridobitev subvencije.

Center za podpore bo omogočil oddajo vlog za pridobitev subvencije preko spletne aplikacije, v kateri se upravičenec identificira z elektronskim podpisom, ki je enakovreden kvalificiranemu elektronskemu podpisu ali z uradno dodeljeno identifikacijsko številko ali drugim enoličnim identifikatorjem, ki ga za potrebe elektronskega poslovanja določi center za podpore. Vloga se lahko odda tudi v fizični obliki.

Vloga bo morala vsebovati dokazilo o vgrajeni napravi in dokazilo o nakupu peletov.

Center za podpore bo nato v nadaljevanju objavil seznam odobrenih vlog po identifikacijskih številkah, subvencija pa se bo upravičencem izplačala v roku 30 dni od vročitve odločbe o odobritvi vloge. (Vir: Portal Energetika)

Vir slike: Portal Energetika

Center za podpore bo v roku 1 meseca po uveljavitvi omenjenega zakona in sprejemu te uredbe omogočil oddajo vlog za pridobitev subvencije preko spletne aplikacije in sicer za fizične osebe, ki razpolagajo z vgrajeno kurilno napravo na lesne pelete (upravičenci) ter so v obdobju med 1. septembrom 2022 in 31. decembrom 2022 opravile nakup peletov za ogrevanje svojega gospodinjstva. 

Zakonska določila za pridobitev subvencije:

  • Upravičenec je za eno vgrajeno kurilno napravo upravičen do subvencije za nakup največ 5 ton lesnih peletov, za vsako tono v višini 100 EUR;
  • Fizična oseba, ki razpolaga z vgrajeno kurilno napravo, lahko za vložitev vloge pooblasti drugo osebo;
  • Za eno kurilno napravo je ne glede na število opravljenih nakupov možno vložiti zgolj eno vlogo za pridobitev subvencije;
  • Če v stavbi več gospodinjstev uporablja isto kurilno napravo, se za skupno kurilno napravo vloži ena vloga za pridobitev subvencije.

Priloge, ki jih predloži upravičenec:

  • fotografija naprave, ki izkazuje lokacijo kurilne naprave v prostoru;
  • račun za vgrajeno kurilno napravo (vsebuje naslov naprave) na pelete ali dokazilo o opravljeni dimnikarski storitvi (vsebuje naslov naprave) za to kurilno napravo;
  • račun o nakupu peletov:
    • račun (izdan v obdobju 1. 9. 2022 do 31. 12. 2022), na katerem sta razvidna naziv, matična ali davčna številka prodajalca, količina peletov, datum nakupa, datum dobave in cena; če je bilo opravljenih več nakupov za različne količine peletov, se pošljejo vsi računi v eni prilogi;
  • potrdilo o plačilu računa
    • veljaven račun, če je iz njega razvidno, da je bil plačan, plačan z gotovino, kartico VISA, mastercard;
    • potrdilo o opravljenem plačilu: TRR izpisek plačila ali potrdilo prodajalca, da je bil račun plačan. V primeru, da je s strani prodajalca na računu zavedeno, da je bil plačan, zadošča račun pooblastilo, če vlogo vloži pooblaščenec upravičenca.

Vir: Borzen