home

OKOLJE MARIBOR

Predstavitev razstave in predavanje dr. Tanje Simonič Korošak o Stražunu za jutri


sreda, 25. 01. 2023 | Okolje

Obiskovalci Stražunskega gozda si želijo predvsem mirne sprehode v naravnem okolju. Večina vprašanih meni, da je Stražunski gozd potreben sprememb.

Vsebina razstave o Stražunskem gozdu se je pripravljala leta 2021, v času poostrenih ukrepov za obvladovanje epidemije covid-19. Še istega leta je bila načrtovana otvoritev razstave, vendar smo zaradi zaostritve epidemioloških razmer, razstavo prilagodili tako, da je bila dostopna na spletu.

V jeseni leta 2022 je bila razstava postavljena v MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci in MČ Tezno, trenutno pa si jo lahko v živo ogledate v Mestni knjižnici Pobrežje.

Razstavo je v imenu Mestne občine Maribor, organizirala Skupna občinska uprava Maribor, Skupna služba varstva okolja ob pomoči zunanjega izvajalca Studio TSK Maribor.

Slika: Predavanje

Mestna knjižnica Pobrežje že tretji mesec gosti razstavo Stražun za jutri. V ponedeljek, 23. januarja 2023 se je v prostorih Knjižnice Pobrežje odvilo predavanje, ki ga je vodila krajinska arhitektka dr. Tanja Simonič Korošak. V predavanju je predstavila zgodovino Stražuna, njegove geografske značilnosti in biološko pestrost ter njegov pomen za obiskovalce gozda in prebivalce Maribora. Razstava je nastala na podlagi kratke raziskave o Stražunskem gozdu ter ankete o doživljanju Stražuna in pogledih ljudi na kakovost, probleme, izzive in možne izboljšave.

Anketa je pokazala, da so udeleženci ankete kot najpomembnejše označili »strožji nadzor glede odpadkov in vožnje z motornimi vozili«, »ureditev kanalizacije«, »obnovitev prvotne oziroma naravne podobe potoka«, »vzdrževanje mlak, dreves in jas« ter »postavitev dodatnih klopi«. Ne zdi pa se jim potrebno »urediti javne razsvetljave«, »urediti športnega igrišča«, »oblikovati novih poti« in »urediti termalnega kopališča«.

Razstavo si do konca januarja lahko ogledate v Knjižnici Pobrežje (Mercator center Pobrežje), od februarja naprej pa v Knjižnici Tezno.

 

Slika: Razstava