home

OKOLJE MARIBOR

Invazivni veliki pajesen predstavlja težavo v Stražunskem gozdu


četrtek, 13. 10. 2022 | Okolje

Strokovnjaki različnih služb so pristopili k reševanju problematike razširjanja invazivne tujerodne vrste veliki pajesen v Stražunskem gozdu in njegovi okolici.

S sprejetjem novega Odloka o razglasitvi gozdov s posebnim namenom v Mestni občini Maribor, na 31. redni seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor, dne 31.3.2022, se je občina kot lokalna skupnost zavezala k bolj trajnostnem in večnamenskemu ravnanju z gozdovi, ki ležijo v neposredni bližini urbanega dela Maribora, med katere spadajo tudi gozdnogojitvena dela.

Ob prvem pregledu izbranih občinskih parcel v Stražunskem gozdu, ob prisotnosti gozdarja Vita Walanda in naravovarstvenika ZRSVN Sama Jenčiča, se je ugotovilo pojavljanje invazivnih dreves na območju Stražuna kot sta veliki pajesen (Ailanthus altissima) in pavlovnija(Paulownia spp.). Na ožjem območju v bližini mlak je gozdar označil okoli 30 dreves velikega pajesena, ki jih je potrebno zatreti. 

Invazivne vrste kot je veliki pajesen velikokrat tvorijo enovrstne goste sestoje in na tak način omejijo pomlajevanje domorodnih vrst. Veliki pajesen po uveljavitvi spreminja tla z izločanjem alelopatskih snovi (snovi, ki vplivajo na rast, preživetje in razmnoževanje drugih organizmov), kar neugodno vpliva na konkurenčnost domorodnih vrst. Njegov vpliv na vrstno sestavo zaradi izrinjanja domorodnih vrst, pa  vpliva na strukturo gozdov.

Znanih je več različnih metod odstranjevanja velikega pajesena. Da bi se te težave lotili kar se da učinkovito je Skupna služba varstva okolja Maribor (SSVO) sklicala srečanje strokovnjakov različnih služb, na katerem smo podelili oz. izmenjali informacije, znanja in izkušnje, podali predloge za reševanje ter naredili načrt, s katerimi metodami se bo občina lotila odstranjevanja velikega pajesena v Stražunskem gozdu.

Srečanje je potekalo v petek, 7.10.2022 ob 10.00 uri v Stražunskem gozdu. Udeležilo se ga je 11 predstavnikov različnih strokovnih institucij in sicer Zavoda za gozdove Slovenije, Zavoda RS za varstvo narave, JP Snage, Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor, Društva študentov naravoslovja ter SSVO.

Po ogledu terena je bil v zaključku sprejet dogovor, da se na tem območju izvede popoln posek pajesenov ter priprava tal in zasaditev avtohtonih gozdnih drevesnih vrst. Nato se bo v poletnih mesecih s pomočjo študentov ali drugih izvajalcev izvajalo redno mesečno puljenje mladih pajesenov oziroma zalomljenje mladih pajesenov, ki jih ni več moč izpuliti. Negovalna dela je potrebno izvajati več let zapored dokler pajesen iz območja popolnoma ne izgine.

Še v letošnjem letu se bo s pomočjo študentov naravoslovja izvedel popis velikih pajesenov na celotnem območju Stražunskega gozda, da se ugotovi razširjenost problematike in dodatno razmisli o reševanju težav na parcelah v zasebnem lastništvu. O izsledkih ter nadaljnjih priporočilih za ukrepanje bo služba seznanjala javnost preko okoljske spletne strani.