home

OKOLJE MARIBOR

12. let doživljajskega igrišča


ponedeljek, 03. 10. 2022 | Okolje

V torek, 4. oktobra, na svetovni dan živali, vabljeni na poslovilno zabavo.

S prihodom pisane jeseni na igrišču doživljajsko igrišče zaključuje vrtnarske aktivnosti projekta Varuhi okolja in se usmerja k skrbi za živalice, ki živijo z nami v Malem betnavskem gozdu.

Mladi varuhi okolja so zgodaj spomladi postavili rastlinjak za vzgojo lastnih sadik iz semen, deževne dni preživeli v lesarski delavnici ob gradnji visokih gredic in ptičjih krmilnic ter z začetkom vrtnarske sezone zasadili doživljajski vrtiček. Celo poletje so pridno skrbeli za medonosne cvetlice, obilno zalivali zelenjadnice in raziskovali bogastvo rastlinskega kraljestva Malega betnavskega gozda. Poimenovali so vse rastline, prešteli velika drevesa in grmičke, najmanjše rastlinice pa so zbrali v doživljajski herbarij.

 

V torek, 4. oktobra, na svetovni dan varstva živali, bodo še zadnjič pocartali naše kokoške in jih pospremili na prezimovanje na toplo kmetijo. Prazen kokošnjak bodo preuredili v zimsko domovanje za male suhcene ježke, ki jih bodo do pomladi gostili na igrišču.

Na torkovi poslovilni zabavi boste pojedli vse pridelke letošnje sezone! V resnici so pojedli plodove že ko so kazali prve znake zorenja, tako so ostale le še začimbnice in zelišča iz katerih boste skupaj pripravili različne čaje in namaze za topel kruhek iz domačega ognjišča. Toplo vabljeni!

Zahvaljujejo se vsem vrtičkarjem, ki so podarili sadike in semena, sodelavkam iz rastlinjakov Fakultete za biosistemske vede in vrtnariji Žuraj, ki so prispevali sadike za doživljajski vrtiček in MOM, Skupni službi varstva okolja, ki so projekt omogočili!